Start van hoofdcontent

Schiphol

NL
V

Winkelpersoneel Schiphol staakt: directeur dan maar zelf achter de kassa

2 juli 2021, 18.00 uur · Door Doron Sajet

De directeur van de See Buy Fly-winkels op Schiphol is vanochtend zelf achter de kassa gaan staan, omdat een deel van zijn personeel aan het staken was. De medewerkers legden het werk neer voor het behoud van hun huidige cao. Directeur Simon Asmus wil de arbeidsvoorwaarden versoberen, omdat de winkels verlies draaien.

De directeur van de See Buy Fly-winkels zelf achter de kassa - Simon Asmus

Tien tot twaalf medewerkers van de See Buy Fly-winkels achter de beveiligings- en paspoortcontrole staakten vanochtend tussen 9.00 en 10.00 uur. Dat personeel werkt nog met voorwaarden uit de oude cao, maar voor iedere nieuwe werknemer geldt voortaan een nieuwe arbeidsvoorwaardenregeling. Vakbonden hebben niets in te brengen bij zo'n regeling.

Directeur Simon Asmus, van Schiphol Airport Retail, zegt liever met de vakbonden om tafel te gaan om een nieuwe cao af te sluiten. Maar de grootste bond, FNV, weigert dat zolang de arbeidsvoorwaarden uit de oude cao niet gehandhaafd worden. Asmus zegt door de coronacrisis een miljoenenverlies te hebben geleden en niet in te kunnen stemmen met de eisen van FNV. 

Het winkelpersoneel besloot te gaan staken. Directeur Asmus was daarom maar zelf achter de kassa gekropen om een van de winkels draaiende te houden. Tekst gaat verder onder de video.

Stakende See Buy Fly-winkelmedewerkers op Schiphol Plaza - NH Nieuws / Doron Sajet

Momenteel zijn maximaal vijf van de veertien See Buy Fly-winkels dagelijks geopend. Vanwege de staking moesten er vanochtend nog eens drie winkels dicht. FNV heeft al gewaarschuwd dat er nog meer stakingen zullen volgen. Bij Schiphol Airport Retail werken 120 medewerkers. Vorig jaar is zo'n 20 procent van het winkelpersoneel vanwege de coronacrisis opgestapt met een vrijwillige vertrekregeling.

Meer nieuws over Schiphol
📰 Al het nieuws over Schiphol vind je op nhnieuws.nl/schiphol 
💬 Tips over Schiphol- en luchtvaartverhalen zijn welkom op [email protected]
@
Volg luchtvaartverslaggever Doron Sajet op twitter

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]