IJmond

NL
V

Zwaar transport: 583 ton zeekabels voor windparken naar Tata-terrein

2 juli 2021, 07.59 uur · Aangepast 2 juli 2021, 08.25 uur · Door Dennis Mantz

De komende dagen voltrekt zich een zware transportklus door Velsen-Noord. Vanaf het havengbied aan het Noordzeeknaal (MEO-Terminal) worden er 24 grote haspels met zeekabels voor Tennet, getransporteerd naar een werkterrein op Tata Steel. Het gaat daarbij om een totaalgewicht van 583 ton.

Chris Pennarts

Aanvankelijk was het plan om de transporten door de dorpskernen van Velsen-Noord en Wijk aan Zee te loodsen, maar Tennet vond dat die overlast de mensen bespaard zou moeten blijven. Volgens Tennet loopt het transport namelijk nu via de industriewegen Concordiastraat, Noordersluisweg, Staalhavenweg, Staalstraat, door de hoofdingang van Tata Steel aan de Breedbandweg naar het werkterrein van aannemer NRG.

Elke haspel bevat zo rond een kilometer kabellengte, met een gewicht van zo’n 23 tot 27 ton per stuk. 

Vertraging

De blokkade in het Suez-kanaal - eerder dit jaar - zorgde nog wel voor enige vertraging van de haspels. Enkele weken daarvoor werd de lading met een gewicht van 583 ton namelijk vanuit de haven van het Zuid-Koreaanse Busan naar Nederland verscheept. 

De werkterreinen in de regio van netbeheerder Tennet (tekst gaat verder onder de tekst)

Chris Pennarts

De zeekabels worden gebuikt voor de windparken op zee. In totaal komen er ter hoogte van Heemskerk vier aan land: twee voor windpark Hollandse Kust (noord) en twee voor Hollandse Kust (west Alpha).

De kabels brengen de opgewekte windenergie aan land. Voorts wordt de energie via het transformatorstation in Wijk aan Zee en het hoogspanningsstation vlak bij de Bazaar (A9) verder het land ingevoerd.

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]