Ga naar Content

Amsterdamse brandweerman die lid was van Hells Angels had niet ontslagen mogen worden

De Amsterdamse brandweerman die lid is van de motorclub Hells Angels mocht niet ontslagen worden, dat heeft de Centrale Raad van Beroep vandaag in hoger beroep besloten. Volgens het bestuur van de brandweer was het lidmaatschap niet te verenigen met de voorbeeldfunctie van brandweerman.  

Foto:

De brandweerman, die meer dan 25 jaar in dienst was bij de brandweer, was al twintig jaar 'Road Captain' bij de motorclub  en werd door het bestuur verdacht van het plegen van strafbare feiten. Daar is geen onderzoek naar gedaan en dat had volgens de Centrale Raad wel moeten plaatsvinden. 

Daarnaast vond het bestuur van de brandweer dat een lidmaatschap bij een motorclub niet te verenigen stond met zijn taken als hoofdbrandwacht binnen het korps. De integriteit van de brandweerman zou daardoor op het spel staan. 

De rechtbank van Amsterdam besloot in mei vorig jaar al dat het ontslag van de brandweerman vernietigd moest worden. De rechtbank vond de zorgen van het bestuur 'niet onbegrijpelijk', maar stelde vast dat deze niet genoeg waren geconcretiseerd. In het hoger beroep bevestigt de Centrale Raad het oordeel van de rechtbank. 

Niet verboden

De Centrale Raad maakte duidelijk dat de motorclub Hells Angels nog geen verboden organisatie is en dat de brandweerman dus lid mag zijn. Als de motorclub verboden is mag hij zijn activiteiten in naam van Hells Angels niet meer voortzetten. Doet hij dat wel, dan mag het bestuur hem wel om die reden ontslaan. 

Alles bij elkaar had het bestuur van de brandweer de brandweerman niet mogen ontslaan, zo oordeelde de rechter. Dit betekent dat het dienstverband van de brandweerman is hersteld en dat beide partijen met elkaar in gesprek moeten gaan over de voortzetting hiervan. 

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]