Ga naar Content

17-jarige verdachte bekent schieten in trein: 'Hij handelde uit noodweer'

Het Openbaar Ministerie eist vijftien maanden  jeugddetentie, waarvan vijf maanden voorwaardelijk, tegen de 17-jarige Elyud T.. De jongen wordt poging tot doodslag verweten voor de schietpartij in de trein op station Koog aan de Zaan eind maart. Volgens de verdediging ging het om noodweer; T. zou een vriend te hulp zijn geschoten.

Het Openbaar Ministerie zegt genoeg bewijs te hebben om tot een straf te komen. Zo waren er veel getuigen in de trein en zijn er camerabeelden. Daarbij heeft T. zelf ook een verklaring afgelegd. 

T. zat 16 maart in de trein met een vriend toen er een jongen binnenkwam die de vriend aanviel, waarna T. de trein uit ging. "Hij kwam toen weer terug en heeft uiteindelijk geschoten op het slachtoffer", zegt persofficier Marije Römer.

De advocaat van de verdachte, Sjoerd van Galen, zegt dat T. bekend heeft, maar handelde uit noodweer. Hij zat met zijn vriend in de trein toen er een man binnenkwam waar hij een conflict mee had. T. vlucht de trein uit. Als hij merkt dat zijn vriend wordt aangevallen en niet weg kan komen uit de worsteling gaat hij terug om hem te helpen. In de worsteling die daarna ontstaat schiet hij uiteindelijk twee keer op de grond om zijn aanvaller schrik aan te jagen en hem te stoppen. Volgens zijn advocaat dacht T. dat het om een alarmpistool hing. Het wapen is nooit meer aangetroffen. Volgens zijn advocaat heeft T. veel spijt van zijn daad en snapt hij dat het voor omstanders een vreselijke situatie moet zijn geweest die nooit had mogen gebeuren.

Eerder geweldsdelict

Het Openbaar Ministerie heeft naast de eis van vijftien maanden aan de rechter gevraagd om een voorwaardelijk straf die T. nog uitzat voor een eerder gepleegd geweldsdelict, om te zetten in een onvoorwaardelijke straf.

Over twee weken wordt er uitspraak gedaan in de zaak. 

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]