Gooi

NL
V

Huizen heeft anderhalve ton extra om lokale cultuur door coronacrisis te slepen

1 juli 2021, 11.47 uur · Door Sjoerd Stoop

Huizer muziekverenigingen of lokale kunstenaars kunnen aanspraak maken op geld van de gemeente om hun coronapijn te verzachten. De gemeente heeft anderhalve ton klaarliggen om de lokale cultuur door de coronacrisis te loodsen. Het geld is niet alleen voor stichtingen of verenigingen, maar ook voor zelfstandige kunstenaars.

Google Streetview

Huizen heeft het geld gekregen van het Rijk. Het wordt besteed om 'de effecten van de coronacrisis te verzachten, of nieuwe problemen als gevolg daarvan het hoofd te bieden'.

De gemeente reserveert een ton van het bedrag om de lokale culturele sector te helpen hun door de coronacrisis opgelopen schade te dekken. De rest van het geld wordt gebruikt om culturele instellingen en kunstenaars te helpen voortbestaan.

Stichtingen, verenigingen en zelfstandige kunstenaars kunnen zelf aanspraak maken op een deel van het geldbedrag, maar moet wel kunnen aantonen dat ze het geld echt hard nodig hebben. Zo moeten ze onder meer aantoonbaar schade hebben geleden door de coronacrisis.

Maximum van 10.000 euro

Hoeveel geld er per aanvraag wordt gegeven, hangt weer af van de hoogte van de opgelopen schade. Het steunbedrag kan oplopen tot 5.000 euro voor een heel jaar. Daar kan nog eens maximaal 5.000 euro bovenop komen als de gemeente de aanvrager ook nog eens moet helpen om te kunnen overleven.

Het steunbedrag is een aanvulling op de al bestaande coronasteunmaatregelen. De culturele sector kan ook alleen een beroep doen op een deel van het geld als ze eerst een beroep heeft gedaan op eerdere tegemoetkomingen.

💬 Wil je niets missen uit 't Gooi?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]