Start van hoofdcontent

Zaanstreek-Waterland

NL
V

OM gefrustreerd over wegblijven getuigen in zaak Milica van Doorn: "Schaamteloos"

1 juli 2021, 10.45 uur · Aangepast 1 juli 2021, 13.04 uur · Door Tom van Midden

De vrouw en dochters van Hüseyin A. zijn vandaag niet op komen dagen tijdens een zitting bij het Gerechtshof van Amsterdam. Hüseyin A. wordt ervan verdacht in 1992 de Zaanse Milica van Doorn te hebben omgebracht. De verdediging had juist dinsdag gevraagd om de getuigen te horen. De advocaat-generaal stak namens het Openbaar Ministerie haar verbazing niet onder stoelen of banken. "Ik vind dit echt niet kunnen."

Politie / NH Nieuws

Dinsdag bleek dat A. van advocaat is gewisseld; hij wordt nu bijgestaan door Gerald Roethof. Hij pakte het anders aan dan zijn voorganger en trok verschillende onderzoeksresultaten uit het verleden in twijfel. Ook verzocht hij het horen van diverse getuigen, waaronder de zussen en vrienden van Milica van Doorn en de vrouw en dochters van A.

Het hof keurde het horen van de vrouw en dochters van A. goed, waardoor het proces vertraging oploopt. Pas na de zomervakantie kan het hoger beroep inhoudelijk behandeld worden; vandaag zouden alleen de getuigen gehoord worden. Tijdens de zitting van vandaag bleek dus dat de vrouw en dochters van A. niet aanwezig waren.

Advocaat Roethof vroeg het hof vandaag om de getuigen achter gesloten deuren te horen en dus niet tijdens de zitting, zoals twee dagen eerder was besloten. "Naar mijn overtuiging kan het de waarheidsvinding ten goede komen als het in alle rust kan." Hij merkte op dat mensen zenuwachtig kunnen worden tijdens een zitting met de pers erbij. "Dat kan leiden tot blokkade van herinneringen. Moet uw hof dat willen?"

Quote

"Ik vind het onbegrijpelijk en schaamteloos, echt niet kunnen"

advocaat-generaal namens openbaar ministerie

Het leidde bij de advocaat-generaal tot gefronste wenkbrauwen. "Ik vind het onbegrijpelijk en schaamteloos, echt niet kunnen. Dat wil ik hier gezegd hebben. De raadsman vraagt nu om getuigen besloten te horen. Ik krijg het gevoel dat ze er daarom vandaag niet zijn." Ze vond het belangrijk dat iedereen kon horen wat de getuigen te zeggen hebben en verzette zich tegen het verzoek van Roethof. 

Korver vond het ook een vreemde gang van zaken. "Je zou kunnen denken dat de verdediging zijn hand heeft overspeeld. De heer Roethof heeft dinsdag met veel bombarie geroepen: 'ik neem ze mee.' Er is eigenlijk geen steekhoudende reden aangevoerd waarom ze er alle drie niet zijn."

Quote

"Als je vindt dat een familielid onschuldig vastzit, dan laat je toch alles uit je handen vallen? Dan kom je toch gewoon?"

advocaat richard korver, staat nabestaanden bij

Hij vervolgt: "Mijn cliënten zien dit als een grote chicane. Als je toch vindt dat je vader of familielid onschuldig vastzit, dan is het zoals de advocaat-generaal zei. Dan laat je toch alles uit je handen vallen? Dan kom je toch gewoon? Wij vinden het een beetje vreemd dat men dat niet doet."

Het hof bleef bij de eerdere beslissing: de getuigen moeten tijdens de zitting worden gehoord. Naar een nieuwe datum gaat worden gezocht, dat geldt ook voor de inhoudelijke behandeling van het hoger beroep. Het kan maanden duren voordat het zover is. 

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]