Ga naar Content

Gemeente haalt openbaar gemaakte stukken datacenters offline: "Hoogst ongebruikelijk"

Het gemeentebestuur van Hollands Kroon heeft opgevraagde en openbaar gemaakte gegevens over de besluiten rond de bouw van datacenters op bedrijventerrein Agriport bij Middenmeer weer offline gehaald. Dat is gedaan op verzoek van techbedrijf Microsoft, bevestigde wethouder Theo Groot gisteravond.

Het datacenter van Microsoft - Foto: NH Nieuws / Carina Gutker

De Telegraaf vroeg door middel van een wob-verzoek (wet openbaarheid van bestuur) stukken op over de besluitvorming rond de datacenters van Microsoft en Google op Agriport. Daarin is onder meer de communicatie tussen dat eerste bedrijf en de gemeente in te zien.

Volgens de krant waren de stukken die ze allereerst terugkregen 'zeer incompleet'. Na bezwaar kreeg het alsnog de aangevraagde gegevens en gesprekken toegestuurd. Ook werden de stukken op de site van de gemeente geplaatst. Documenten die vanwege een wob-verzoek openbaar worden gemaakt, moeten voor iedereen openbaar toegankelijk zijn.

Gisteravond bleek dat die stukken van de gemeentesite waren verdwenen. Op vragen van lokale politieke partij Onafhankelijk Hollands Kroon gaf wethouder Theo Groot toe dat het gemeentebestuur had besloten om de gegevens weer offline te halen. "Op verzoek van Microsoft en Google, omdat er bedrijfsgevoelige informatie in zit."

Die uitspraak blijkt na de vergadering overigens niet volledig te kloppen, de documenten zijn alleen op verzoek van Microsoft offline gehaald. De gemeente zegt dat de wethouder zich op dat moment had vergist. In de documenten is onder meer het mailverkeer tussen Microsoft en de gemeente in te zien, maar waar het techbedrijf precies bezwaar tegen had, is niet duidelijk.

"Het roept de vraag op wie nu de baas is in Hollands Kroon: het openbaar bestuur of Microsoft"

Brenno de Winter, ex-journalist en wob-expert

"We hebben de wob-verzoeken er bewust afgehaald, maar we hebben de indiener van het verzoek wel de link gegeven", vervolgde wethouder Groot. Dat is niet per se verboden, maar wel 'heel ongebruikelijk', zegt wob-expert en ex-journalist Brenno de Winter tegen NH Nieuws. De opgevraagde informatie hoort voor iedereen openbaar te zijn.

"Als een paar gegevens er niet in zouden mogen belanden, ga je dat wegen binnen het dossier en haal je het desnoods weg en zet je de stukken weer terug", zegt De Winter. "Het interessante is wat Microsoft en Google zo nerveus maakt. Het roept de vraag op wie nu de baas is in Hollands Kroon: het openbaar bestuur of Microsoft. Dat is de grote hamvraag."

De opgevraagde documenten zijn wel via de site van De Winter nog terug te lezen. De gemeente Hollands Kroon zegt in een reactie dat de documenten op de gemeentesite geplaatst waren als 'een service van ons in het kader van transparantie'. Daar worden ze later ook weer teruggezet, zegt de gemeente.

Voorlopig kunnen de stukken alleen op aanvraag ingezien worden, daarvoor moeten belangstellenden contact opnemen met de gemeente.

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]