Start van hoofdcontent

AMSTERDAM

nl

Denise slaapt door woningnood na nachtdienst in haar camper: "Hier kan ik tenminste goed slapen"

29 juni 2021, 21.27 uur · Aangepast 30 juni 2021, 16.39 uur · Door Hester van Dijk

Denise Maarse (30) is verpleegkundige op de kinderafdeling van het Amsterdam UMC. Na de nachtdienst slaapt ze in haar camper, op de personeelsparkeerplaats naast het ziekenhuis. Niet omdat ze zo van haar camper houdt. Maar omdat ze daar het beste uitrust. Haar thuis - een kamer van 6 m2 op een gedeelde etage - is te onrustig. 

Denise Maarse slaapt niet alleen in haar camper voor een betere nachtrust. Ze wil ook graag een statement maken. Over hoe ongelofelijk moeilijk het is om als starter aan een woning te komen in Amsterdam. "Het is zo frustrerend. Ik loop aan alle kanten tegen van alles aan. Ik sta op de lijst voor een sociale huurwoning, maar daar eindig ik meestal op plek nummer 800. Makelaars willen helemaal niet met mij in gesprek. Die zeggen: zoek eerst maar een vriendje, en ga samen een huis zoeken."

Maarse is niet de enige met deze ervaring. "Mijn collega's vinden het heel vet dat ik dit doe. Die herkennen het ook. En ook vriendinnen in de zorg en in het onderwijs. Ik doe het ook voor hen. Ik hou heel erg van mijn werk, maar ik weet niet hoe lang ik dit volhoud. Misschien moet ik op een gegeven moment werk zoeken in een heel andere stad. Den Haag ofzo, of nog verder weg." 

"De makelaar zei tegen me dat ik eerst maar een vriendje moest zoeken, en dan pas een huis"

Denise Maarse - verpleegkundige

Dat probleem ziet de gemeente ook. Verantwoordelijk wethouder Ivens riep een voorrangsregeling in het leven voor mensen die werken in de zorg en in het onderwijs.

Van de 1021 aanmeldingen hebben 140 mensen ook echt een huis gevonden. Maar de regeling heeft door de grote toeloop nu al een achterstand in de screening van kandidaten. En binnenkort wordt ook politie-personeel aan de regeling toegevoegd. De regeling wordt binnenkort geëvalueerd en zo nodig aangepast. 

Maarse heeft ook haar werkgever om hulp gevraagd. Zij bemiddelen niet alleen bij de voorrangsregeling van de gemeente. Er is ook een flat gebouwd met studio's van 30 vierkante meter, te huur voor personeel van het ziekenhuis. Helaas is die oplossing ook niet geschikt voor Denise. "Die studio's kosten 1300 euro in de maand, dat is net te veel voor mijn inkomen als verpleegkundige."

"Het is geen complex van het ziekenhuis maar van een externe projectontwikkelaar", aldus een woordvoerder van het Amsterdam UMC. "Wel kunnen wij onze medewerkers voordragen voor voorrang voor deze woningen." Het ziekenhuis zegt in gesprek te zijn met de gemeente Amsterdam om maximaal in te zetten op voldoende betaalbare woningen en de voorrangsregeling. Ook het samenwerkingsverband in de zorg SIGRA voert deze gesprekken. "Het behoud van medewerkers is één van de belangrijkste speerpunten”, aldus de woordvoerder.

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]