Ga naar Content

GGD: Meer mensen met psychische klachten en dat komt waarschijnlijk door coronacrisis

Het aantal mensen dat kampt met psychische klachten in de provincie is toegenomen en dat komt waarschijnlijk deels door de coronacrisis. Dat blijkt uit de Gezondheidsmonitor van de GGD. Door de coronacrisis voelen jongeren en volwassenen tussen de 18 en 65 jaar zich eenzamer, angstiger en depressiever, zo blijkt uit de cijfers. Het is niet allemaal negatief: uit het onderzoek blijkt ook we minder drinken en minder roken.

Foto: Adobe Stock

In de provincie is het risico op een angststoornis en depressie toegenomen bij volwassenen in de leeftijd van 18 tot 65 jaar. Dat geldt met name voor de regio's Gooi en Vechtstreek, Noord-Holland Noord en Kennemerland. De regio Zaanstreek-Waterland kan geen regionale cijfers verstrekken en richt zich alleen op de cijfers per gemeente die in september uitkomen.

Uit de landelijke resultaten van de Gezondheidsmonitor blijkt dat de verschillende regio's op de mentale gezondheid net onder het landelijke gemiddelde scoren, met uitzondering van de regio Amsterdam die er in negatieve zin uitspringt. In Nederland heeft gemiddeld 6,4 procent van de bevolking een hoog risico op angst en depressie, in Amsterdam is dat 8,4 procent.

Regio's

Uit de Gezondheidsmonitor blijkt dat in de regio Noord-Holland Noord de situatie van de psychosociale gezondheid van inwoners van 18 tot 65 jaar lijkt te zijn verslechterd. Zo voelen meer mensen zich eenzamer  (van 39 procent in 2016 naar 43 procent nu) en is ook het risico op een angststoornis gestegen (van 37 procent in 2016 naar 45 procent vier jaar later).

Ook in de regio Gooi en de Vechtstreek ziet de GGD dat de coronacrisis een duidelijke impact heeft op de mentale gezondheid van de mensen. Daar ervaarden de inwoners dezelfde klachten en ook zochten zij vaker contact met een psycholoog en de GGZ.

In de regio Kennemerland herkennen ze het beeld dat er meer stress is bij de mensen tussen de 18 en 65 jaar ook. De woordvoerder van de GGD Kennemerland reageert: "Er is meer eenzaamheid en mensen hebben minder sociale contacten en ervaren daardoor meer stress. Dat zien we ook in onze regio." De woordvoerder zegt dat ze nu gaan kijken wat ze kunnen doen. Volgens hem is de situatie al aan het veranderen nu het aantal coronagevallen afneemt.

Jongeren

De coronacrisis heeft vooral veel impact op jongeren. Zo ervaren jongeren in de regio Gooi en Vechtstreek 'een stuk meer stress' (+22%) en zochten ze ook meer contact met de GGZ (+12%). De GGD zegt hierover: "Jongvolwassenen staan onder druk. Drie op de tien 18- tot 34-jarigen hebben in de voorgaande vier weken (heel) veel stress ervaren. Ze hebben minder veerkracht, hoger risico op een angststoornis en depressie en vaker contact met een psycholoog."

In Noord-Holland Noord zijn de resultaten nog iets minder rooskleurig. Hier kampt 1 op de 2 jongeren met een matig tot hoog risico op angst en depressie door de coronacrisis. Dit is deels te verklaren door de coronacrisis, zo staat in de gezondheidsmonitor, waardoor mensen zich eenzamer, angstiger en depressiever zijn gaan voelen.

Komend jaar doet de GGD meer onderzoek naar de mentale gesteldheid van jongeren. Dan wordt ook specifiek gekeken naar de effecten van de coronacrisis op de mentale gezondheid van de jongeren. De GGD Amsterdam zegt daarover dat jongeren last kunnen krijgen van de coronacrisis en dit kan effect hebben op de mentale gezondheid. Daarover schrijft de GGD: "Jongvolwassenen zitten in een leeftijdsfase waar de effecten van de corona-beperkingen en de lockdown van grote invloed zijn." 

Minder roken en drinken

Niet alle resultaten uit de gezondheidsmonitor waren negatief. Zo blijkt dat de inwoners van de provincie in de leeftijd 18 tot 65 jaar minder zijn gaan roken en minder zijn gaan drinken. Voor de regio Noord Holland Noord is overmatig drinkgebruik onder volwassenen gedaald van 21 procent in 2016 naar 17 procent in 2020. En rookte in 2016 nog 22 procent van de volwassen, dan is dat nu gedaald naar 18 procent. In het Gooi drinken ze nog wel stevig door. Daar drinkt tweederde van de inwoners elke dag meer dan een glas wijn.

Helaas zijn we wel minder gaan bewegen en hebben meer mensen last van obesitas gekregen. Wel hebben we het voornemen om daar op korte termijn wat aan te doen. Mensen voelen zich wel gezond. Dat geldt met name voor de volwassen inwoners uit de regio Gooi en Vechtstreek. In deze regio hebben inwoners de minste beperkingen door gezondheidsproblemen dan in de rest van Nederland. In Noord-Holland Noord zijn ze ook zeker niet ontevreden. Acht op de tien inwoners in deze regio voelt zich heel erg gezond.

Tot slot zijn het de ouderen die minder last van de impact van de coronacrisis lijken te hebben. Jansen: “De impact op ouderen van de coronacrisis lijkt wel mee te vallen.” Een duidelijke reden kan hij hiervoor niet geven. In de regio Gooi en Vechtstreek valt het op dat ouderen minder professionele hulp ontvangen. Dit was al zo in 2016, maar deze trend zet door.

Verder lijken de resultaten van de GGD positiever uit te vallen voor hoogopgeleiden dan voor laagopgeleiden. Dat heeft te maken met de financiële situatie van de inwoners van een bepaalde regio. Ook zijn eenzaamheid, tevredenheid over de woning en de omgeving van invloed op de resultaten.

Kanttekening resultaten Gezondheidsmonitor

Iedere vier jaar wordt de Gezondheidsmonitor door de GGD uitgevoerd in opdracht van de gemeenten en dat gebeurt in samenwerking met het RIVM en het CBS. De vorige monitor werd in 2016 uitgevoerd.

Voor de resultaten van het afgelopen jaar heeft Arnoud Jansen, woordvoerder van de GGD Kennemerland nog wel een kleine kanttekening. "De periode dat de enquête werd afgenomen, van september tot december 2020, was precies de periode waarin de coronacrisis weer een opleving kreeg. Er was toen veel onzekerheid en het perspectief was onduidelijk. Dus mogelijk zit daar een verband tussen."

In september worden de resultaten op gemeenteniveau bekendgemaakt.

Lees ook

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.