Start van hoofdcontent

Amstelland

NL
V

Duizenden kilo's cocaïne en miljoenen euro's gevonden in boerderij De Kwakel

29 juni 2021, 07.02 uur · Aangepast 29 juni 2021, 09.45 uur · Door Redactie

De politie heeft in een woonboerderij in De Kwakel duizenden kilo's cocaïne en tassen vol contant geld aangetroffen. Er zijn sterke aanwijzingen dat het om de handelswaar van een Zuid-Amerikaanse drugsorganisatie gaat. 

Recorddrugsvangst boerderij De Kwakel - Politie

In totaal is er 2993 kilo cocaïne en ruim elf miljoen euro aan contanten gevonden. De vondst aan de Hoofdweg werd afgelopen donderdag al gedaan, maar werd vanwege het onderzoek tot nu toe stilgehouden. 

De politie kwam de opslagplaats op het spoor dankzij het werk van een gespecialiseerd ondermijningsteam en een rechercheteam dat zich richt op financieel-economische criminaliteit.

Wapens en luxe goederen

Naast de drugs en het contante geld zijn er in de woning vuurwapens, dempers en munitie aangetroffen. Ook stuitten agenten op geldtelmachines en luxe goederen waaronder flessen wijn ter waarde van duizenden euro's, een boek ter waarde van 12.500 euro en een oldtimer.

Bij de doorzoeking is een 54-jarige man aangehouden, al stond hij niet ingeschreven op het adres. Later is in een auto in Aalsmeer nog een 29-jarige man uit Hilversum aangehouden. Ook is in Hilversum  een woning doorzocht. 

'Omvang vondst uniek'

"In de Rotterdamse haven worden wel vaker grote partijen gevonden, maar in Amsterdam is dat wel echt uniek", zegt misdaadverslaggever John van den Heuvel van De Telegraaf op NH Radio. "Ik loop best al een tijdje mee, maar een vondst van deze omvang kan ik me niet herinneren."  

Tekst gaat door onder de video.

Misdaadverslaggever John van den Heuvel reageert op megadrugsvondst De Kwakel - NH Nieuws

Wel ziet Van den Heuvel een trend: "De laatste jaren nemen de volumes van de inbeslaggenomen cocaïne toe, dat heeft vooral met overproductie in Zuid-Amerika te maken waar ze hele grote ladingen richtingen Europa sturen, maar die worden dan ook wel vaak onderschept." 

'Van kruipruimte tot nok'

"We konden onze ogen bijna niet geloven", zegt de politie tegen Van den Heuvels krant. "Het woonhuis was letterlijk van de kruipruimte tot de nok gevuld met blokken cocaïne." Na de ontdekking zijn speciale diensten opgeroepen om de drugs en het geld, met een totale waarde van rond de 200 miljoen euro, te beveiligen. 

Van den Heuvel stelt dat de boerderij is gebruikt als 'opbergplaats voor de drugsmaffia'. "En dat die is ontdekt, is best wel bijzonder." Vanuit crimineel perspectief vindt hij het geen gek idee om uitgerekend een boerderij in De Kwakel als magazijn te gebruiken. "Vaak gaat dat goed voor die organisatie, maar nu even niet." 

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]