Ga naar Content

Gemeente dwingt eigenaar iets te doen aan slechte staat monumentale 't Jagershuis

De gemeente Amstelveen wil dat eigenaar Aemstel Monuments werk maakt van het achterstallig onderhoud van 't Jagershuis. Wethouder Herbert Raat is een handhavingsprocedure begonnen om erger te voorkomen, schrijft hij in zijn blog.

't Jagershuis in gemeente Amstelveen - Foto: Mediapartner AAN!

Over de toekomst van 't Jagershuis wordt al jarenlang gesteggeld. Aemstel Monuments wil het zwaar verwaarloosde pand, waar ooit een hotel-restaurant inzat, van de Rijksmonumentenlijst hebben omdat opknappen te duur zou zijn. In plaats daarvan moet er op die plek een 'hoogwaardig vijfsterrenhotel met restaurant' komen. Eerdere plannen voor luxe woningen op die plek zouden van de baan zijn.

Raad van State

Of Aemstel Monuments zijn zin krijgt met 't Jagershuis is afwachten. De Raad van State heeft zich over de zaak gebogen, maar is nog niet met een vonnis gekomen. "Dat is voor alle partijen vervelend", meent Herbert Raat: "Maar het ontslaat ons niet van de plicht om op te treden. We willen voorkomen dat 't Jagershuis in de tussentijd onherstelbare schade oploopt".

De wethouder is met twee gemeentelijke bouwinspecteurs zelf een kijkje gaan nemen bij het pand nadat de Vereniging Historisch Amstelveen een handhavingsverzoek had ingediend. Raat maakt zich ernstig zorgen over de staat van het gebouw en zegt dat hij niet anders kan doen dan "optreden in het kader van de Erfgoedwet".

Deel van de reactie van ontwikkelaar Breevast, waar Aemstel Monuments deel van uitmaakt:

De planvorming komt helaas niet van de grond door een slepende procedure over de Rijksmonumentale status. Was en is die terecht? En is het terecht dat het gebouw mogelijk een gemeentelijk monument wordt als de Rijksmonumentale status vervalt? Alle betrokken overheden waren tussen begin 2016 en begin 2020 van mening dat een monumentale status niet aan de orde was.

Dat is na een eerste zitting bij de Raad van State gewijzigd. De gemeente heeft een brief gestuurd aan de Minister met de mededeling dat het gemeentelijke standpunt was veranderd. Vervolgens heeft de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed het gebouw ook volstrekt anders gewaardeerd. Beide nieuwe standpunten kennen een argumentatie die wij niet kunnen volgen.

Een historiserende bouwstijl is onderdeel van de planvorming. Het beschermde stadsgezicht wordt gerespecteerd. Een mooie locatie aan de Amstel wordt dan weer toegankelijk voor het publiek. Of zo kort na de corona- crisis een hotel nog kans van slagen heeft is nader te onderzoeken. De historiserende stijl staat niet ter discussie. Ook niet als er toch woningen gaan komen.

De beeldvorming die ons vaker bereikt is dat wij een 18e eeuws pand zouden willen slopen. Dat is dus onjuist, en wij hechten eraan om dat nog eens expliciet onder de aandacht te brengen. De locatie daarentegen kent wel degelijk een rijke en lokaal belangrijke historie. Die hebben wij goed in beeld en nemen wij mee in de planvorming.

Ons huidige doel is niet conservering voor langere tijd, maar voorkomen van verder verval op de kortere termijn en directe verbetering van het beeld. Als er duidelijkheid is over de monumentale status ontstaat er ook duidelijkheid over sloop. Mogelijk is conservering dan niet meer aan de orde. Mocht dat wel het geval zijn dan kunnen de maatregelen voor de langere termijn alsnog worden getroffen.

Lees ook

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]