Ga naar Content

Twijfels over alcohol- en drugsverbod in park: "Mensen willen recreëren met drankje"

Verdeelde reacties op het idee om met een alcohol- en drugsverbod de overlast in het Haarlemse Burgemeester Reinaldapark aan te pakken. Het idee is geopperd in een concept-veiligheidsplan voor de plaatsing van een opvang van 24 zwaar verslaafden. 

Twijfels over alcohol- en drugsverbod Reinaldapark - NH Nieuws / Geja Sikma

Een ex-drankverslaafde vindt het een prima plan, vertelt hij aan een picknicktafel in het park. Het liefst wil hij dat er helemaal geen alcohol meer in het openbaar gedronken wordt. Maar twee heren op een wandelpad, die het eerst nog een goed plan vinden, bedenken zich als ze er aan herinnerd worden dat zij dan ook niets mogen nuttigen bij een picknick. "Dat doen we natuurlijk wel he, een biertje drinken." 

Verbod zou overlast jongeren verminderen

En dat is koren op de molen van de VVD, die vorige week al in een politieke vergadering fel ageerde tegen dit idee in een concept-veiligheidsplan. Dat is opgesteld omdat een oude boerderij naast het park volgens de gemeente de meeste geschikte locatie is voor de verslaafdenopvang Domus+. En zo'n verbod op het gebruik van genotsmiddelen zou ook de overlast die nu al ervaren wordt van feestende jongeren kunnen verminderen. 

Want net als in andere weekenden is vanochtend ook weer duidelijk zichtbaar dat er op het parkeerterrein van het park in Haarlem-Oost een feestje is gevierd. 

(tekst gaat door na foto) 

Foto: NH Nieuws

Tegenstanders

De tegenstanders van de komst van de verslaafdenopvang zien geen heil in een alcohol- en drugsverbod.  Bij een bezoek aan een soortgelijke opvang in Amsterdam-Zuidoost constateerden ze dat een dergelijk verbod in het nabijgelegen winkelcentrum Reigersbos geen soelaas bood. Onder andere Henk de Bruijn heeft daar winkeliers en bewoners gesproken over dat verbod. "Alleen ze zitten er toch."

En het tekort aan handhavers en politie in de stad baart hem ook zorgen bij de controle op een alcohol- en drugsverbod. "Ik weet niet hoe ze het willen gaan doen."

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke nieuwsredactie

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]