Ga naar Content

Zorgen om benauwde vissen in Alkmaarse sloten: "Hoop dat natuur zichzelf herstelt"

Door het noodweer vorige week en de gemalen die daarna op volle kracht hebben gepompt, is het water in de sloten in en rond Alkmaar erg troebel geworden. Dit heeft gevolgen voor het zuurstofgehalte in het water: dat is erg laag. Vissen hebben het daardoor benauwd en happen naar adem aan het oppervlak. Van een grote vissterfte is geen sprake, maar dat dat kan gebeuren is nog niet uitgesloten.

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier maakt zich zorgen, maar kan er weinig tegen doen, vertellen de hoogheemraad en ecoloog van het waterschap in onderstaande video aan NH Nieuws.

Waterschap is bezorgd over benauwde vissen - NH Nieuws/ Anne Klijnstra

"We hopen dat nu de gemalen weer op normale kracht draaien de algen gaan groeien en er weer meer zuurstof in het water komt. De natuur zal dit zelf moeten herstellen." Maar zeker is hoogheemraad Klazien Hartog daarover niet. "Het kan de goede kant op gaan, maar ook niet."

Het Hoogheemraadschap houdt de situatie de komende dagen scherp in de gaten en vraagt inwoners van de regio Alkmaar het calamiteitennummer te bellen, wanneer zij ergens veel dode vissen zien.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]