Ga naar Content

Van Amsterdam naar Almere: "Hier is ruimte, we noemen het Almerica"

In de Culture Club van deze week aandacht voor de band Juan Juan. Het is de band van zanger/gitarist Gertjan van der Geer en zijn vrouw Jacinta, die drumt. Het album New Mexico van Juan Juan ademt de sfeer van de zuidelijke staten van de VS en Mexico.

210625 1716 - Culture Club - 14 - Juan Juan V2 - NH Nieuws

"We hebben twee keer een reis met een camper gemaakt in die streken. We zijn verliefd geworden op het landschap, de mensen en de muziek", vertelt Gertjan. Bij terugkeer in Nederland werd Amsterdam hen te benauwd, vooral in de coronatijd. Ze kochten een huis in een groene zelfbouwwijk in Almere. "Hier is ruimte en vrijheid. We noemen het hier Almerica."

De weg naar het huis van Gertjan en Jacinta is stoffig en onverhard. "Het is een pionierswijk hier. We moeten met bewoners de weg betalen. Komt wel goed", lacht Gertjan. Alles ademt een on-Hollandse rust uit in het huishouden van de leden van Juan Juan. Net zoals het album New Mexico. Gerjan schreef alle nummers, zingt en speelt gitaar. De muziek doet denken aan Lou Reed, Ry Cooder, JJ Cale met een Mexicaanse twist. Een typische zomerplaat. Jacinta doet de drums op het album. "Ik kon helemaal niet drummen, maar dat heeft Gertjan me geleerd", zegt Jacinta. "Drummers doen vaak te veel. Daar had Jacinta geen last van", lacht Gertjan. 

Juan Juan treedt zaterdag 3 juli op in Cintetol in Amsterdam en doet ook mee met het rondreizend festival de Popronde. 

https://www.youtube.com/watch?v=pHDQRyejKtk

Foto:

Verder in Culture Club de talentvolle videokunstenaar Silvia Martes. Zij maakte verschillende spraakmakende videos. In 'The restless dread of something evil' stelt ze de vraag welk lichaamsdeel je af zou willen staan om langer te leven. En in haar laatste video 'The revolution that didn't happen' vraagt ze zich af wat er zou gebeuren als de mensheid opnieuw zou mogen beginnen. "Ik laat dan een groep zwarte vrouwen het opnieuw proberen. Omdat deze groep altijd achter in de rij staat. Of het ze lukt verklap ik niet", glimlacht Silvia. Met haar werk is ze genomineerd voor de Prix de Rome. Uiteindelijk wil ze ook speelfilms gaan maken. 

Foto:

In de museumrubriek gaan we langs bij Art Zuid, de beeldententoonstelling in Amsterdam Zuid die op 1 juli officieel van start gaat. 

Culture Club bij NH Nieuws

In het nieuwe programma Culture Club gaat NH Nieuws op bezoek bij cultuurmakers uit onze provincie om ze te vragen naar hun drijfveren. Alle afleveringen van Culture Club zijn te bekijken op deze speciale pagina.