Ga naar Content

Pas op waar je je fiets stalt tijdens de Formule 1: Zandvoort mag hem zo weghalen

Tienduizenden racefans komen begin september op de fiets naar Zandvoort tijdens het Formule 1-weekend. Enorme fietsenstallingen moeten deze zeeën aan staal opvangen. Bezoekers die hun tweewieler toch hinderlijk op straat parkeren, riskeren dat hun eigen racemonster wordt weggehaald.

Rij fietsen - Foto: Pixabay.com

De verwachting van organisatie Dutch Grand Prix (DGP) is dat dagelijks zo'n 40.000 fietsers naar Zandvoort zullen komen in het eerste weekend van september. Daar bovenop worden dagelijks ook zo'n 10.000 gemotoriseerde tweewielers in het dorp verwacht. Dan gaat het niet om motoren, want die komen zonder doorlaatbewijs het gebied niet in. 

De meeste fietsen zullen in de wijk Nieuw-Noord geplaatst moeten worden. DGP spreekt van 'de grootste fietsenstalling van Europa', die daar gebouwd gaat worden. Overigens staan die stallingen nu nog in Noord-Brabant opgeslagen.

Bestuursdwang

B en W van Zandvoort hebben deze week besloten dat het in de gehele bebouwde kom van het racedorp verboden is om fietsen, bromfietsen (scooters) en snorfietsen onbeheerd buiten de daarvoor bestemde voorziening te parkeren in het weekend van 3, 4 en 5 september.

Als de doorgang wordt gehinderd of belemmerd door tweewielers, dan mogen deze worden weggehaald. Allereerst wordt dan geprobeerd ze binnen zichtafstand te plaatsen. Maar als dat niet lukt, wordt door handhavers of politie overgegaan tot verwijdering: "Dit omhelst het uitoefenen van bestuursdwang met een spoedeisend belang", aldus B en W.

Bewonersbrieven

Alle vragen die dit oproept, wenst de gemeente nu niet te beantwoorden. "De komende weken gaan we heel gericht inwoners, ondernemers en alle andere betrokken informeren over de praktische zaken. Daarvoor gaat een informatie-campagne lopen met bewonersbrieven, informatiebijeenkomsten, advertenties enzovoorts. De concrete praktische vragen zullen dan beantwoord worden."

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke nieuwsredactie

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]

Lees ook