Noord-Holland

NL
V

In gesprek met de commissaris van de Koning die al de hele week een anjer draagt

25 juni 2021, 17.00 uur · Aangepast 30 juni 2021, 10.43 uur · Door Jessica Douma

Wat speelde er allemaal in onze provincie de afgelopen maand? De eerste stap naar een Noord-Hollands referendum over windparken en zonneweides is genomen. En morgen is het weer Veteranendag. NH Radio ging in gesprek met Arthur van Dijk (VVD). Hij is sinds twee jaar de commissaris van de Koning in de provincie Noord-Holland. 

Provincie Noord-Holland

Het is morgen Veteranendag en uit respect draagt Van Dijk als de hele week een witte anjer.  "Ieder jaar brengen we respect aan onze veteranen. Door het dragen van de witte anjer staan we daar bij stil."

Morgen staan er ook wat activiteiten op de planning van de commissaris. "Ik ga de vlag hijsen bij het provinciehuis in Haarlem. Daarna ga ik naar Heiloo en Bergen om daar een nieuw veteranenplantsoen te openen."

Referendum energiestrategie

Eerder deze maand deponeerde het Noord-Holland Referendum vijfhonderd handtekeningen op het provinciehuis. Stap één om tot een referendum te komen over de Regionale Energiestrategie (RES). "Het is nog niet eerder voorgekomen", vertelt Van Dijk. 

In stap twee en drie moeten er 45.000 handtekeningen - digitaal via de website of op papier - ingezameld worden. Zijn die binnen, dan wordt het eerste provinciale referendum een feit. "De energiestrategie leeft in heel Nederland. Het is een issue. We hebben in Europa afspraken gemaakt over hoe we met het klimaat om moeten gaan. Hoe we dat gaan doen als Provincie, dat is het belangrijkste. Je merkt dat in Noord-Holland deze discussie erg heerst."

Samenwerking

De Provincie doet momenteel ook onderzoek naar de tevredenheid tussen haar en haar inwoners. Daarom staat er van 21 juni tot 7 juli een vragenlijst op www.noord-holland.nl/doemee. Alle inwoners van Noord-Holland kunnen laten weten wat er goed gaat en wat er beter kan. "De Provincie staat op meer afstand dan een gemeente van haar inwoners. We hopen door deze enquête de relatie met onze inwoners te verbeteren", legt Van Dijk uit. 

Tekst gaat door onder de foto 

NH Nieuws

Onlangs werd bekend dat de Provincie de gemeente Zandvoort voor de rechter sleept in de kwestie rond de nieuwe toegangsweg naar het circuit. "Er is een noodweg aangelegd en er is een overeenstemming, dat als er een Formule 1 wedstrijd is en de boulevard is afgezet, dat deze weg gebruikt mag worden. Het punt van de Provincie hierin is dat als deze weg vaker dan bedoeld wordt gebruikt, de veiligheid op deze weg niet gewaarborgd meer kan worden."

De Provincie vindt dat Zandvoort een veilige kruising moet maken, waar de toegangsweg het fietspad en de busbaan kruist. Zandvoort wil daar alleen verkeersregelaars neerzetten. Eerder viel het college van burgemeester en wethouders al over de zaak. De gemeente Zandvoort heeft nog niet gereageerd op het nieuws dat de Provincie naar de rechter stapt. 

Het is overigens niet uniek dat een gemeente en provincie lijnrecht tegen elkaar staan: "Het is wel de taak dat we als provincie als hogere overheid fungeren. En dat is hier ook het geval. Je wilt dit liever niet. Het is ook mijn taak om daarvoor te waken, maar soms voorkom je het niet."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 06 30 09 30 03

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]