Ga naar Content

Elf windturbines op Noordzee maanden zonder licht: 20.000 euro boete voor nalatigheid

De eigenaar van Windpark Egmond aan Zee in de Noordzee heeft een boete van 20.000 gekregen omdat gedurende enkele maanden meerdere windturbines niet verlicht waren.  Daardoor zijn risico's voor de scheep- en luchtvaart ontstaan, stelt het OM. Door de boete te betalen, voorkomt het bedrijf een rechtszaak.  

Windpark Egmond aan Zee - Foto: Wikimedia Commons/Inyucho

Vanuit een Kustwachtvliegtuig waarmee in de periode augustus tot en met december 2019 controlevluchten werden uitgevoerd, werd geconstateerd dat de zogeheten lichtbakens van 11 van de 36 windturbines in het park niet werkten.

Om de veiligheid van de scheep- en de luchtvaart te garanderen, hebben eigenaren van windparken op zee de verplichting windturbines te voorzien van herkenningstekens en licht- en geluidsbakens, die altijd moeten werken. Als er toch iets kapot gaat, moet dat direct bij Rijkswaterstaat worden gemeld. 

'In strijd met veiligheidsvoorschriften'

Omdat eigenaar NoordzeeWind B.V. het probleem niet snel doorgaf aan Rijkswaterstaat, is het nalatig geweest. Het OM oordeelt dat het 'in strijd heeft gehandeld met meerdere (veiligheids)voorschriften voor windparken op zee'. 

Het bedrijf heeft erkend nalatig te zijn geweest en de lichtbakens zijn inmiddels hersteld. "NoordzeeWind B.V. [...] lijkt lering te hebben getrokken uit de incidenten", schrijft het Openbaar Ministerie, dat daarom heeft besloten het bedrijf niet strafrechtelijk te vervolgen, maar alleen een boete op te leggen.  

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]