Ga naar Content

Piet (80!) fietst naar Frankrijk om ook nog eens drie keer de Alpe d'Huez te beklimmen

Hij mag dan vandaag zijn tachtigste verjaardag vieren, de Assendelftse Piet Kruiver voelt zich nog lang niet zo oud. Na te zijn toegezongen door familie en vrienden stapte hij vanmorgen in Alkmaar op de fiets om naar Frankrijk te fietsen. Daar doet hij mee aan het evenement Alpe d'HuZes, allemaal voor KiKa. "Er overlijden nog veel te veel kinderen aan die verschrikkelijke ziekte."

Piet Kruiver (80) is er helemaal klaar voor - Foto: Eigen foto

In totaal doet Piet er elf dagen over om de alpenreus te bereiken. Een tocht van meer dan duizend kilometer en dat doet hij liever met de fiets dan met de trein, want dat is volgens Piet maar een hoop 'gedoe'.

Veel mensen van tachtig doen het hem niet na en dat realiseert hij zich ook. "Het is zo'n fantastische belevenis. Ik snap zelf ook niet dat het nog kan. Mijn hart is dan wel tachtig jaar oud, maar ik voel me nog jong."

Uitbehandeld

Inmiddels kunnen we Piet wel een ervaringsdeskundige noemen. Hij beklom de alpenreus al zeven keer voor het goede doel. "Ik heb gelukkig gezonde kinderen en kleinkinderen maar dat geldt niet voor iedereen. Ik werk in de kaaswinkel van mijn dochter in Alkmaar en er is een klant met een kind dat een hersentumor heeft en uitbehandeld is. Ik fiets met hem in mijn gedachten."

Piet hoopt zoveel mogelijk geld op te halen voor het goede doel. Inmiddels staat de teller al op tienduizend euro. Het streefbedrag is 40-duizend euro, een flink bedrag maar de sportieve tachtiger heeft er vertrouwen in dat het gaat lukken. "Er overlijden nog zoveel kinderen aan die vreselijke ziekte. Onderzoek is daarom ontzettend belangrijk."

Alpe d'Huzes 

Alpe d’HuZes is een sportief evenement waarbij zoveel mogelijk geld wordt ingezameld voor onderzoek naar kanker en naar verbetering van de kwaliteit van leven van mensen met kanker. Op één dag beklimmen 5000 deelnemers fietsend, hardlopend, of wandelend maximaal zes keer de Alpe d’Huez, onder het motto ‘opgeven is geen optie’. De eerste editie was in 2006. Elk jaar overlijden er in Nederland ongeveer 45.000 mensen aan kanker.

Wie Piets doel steunt en wil doneren, kan dat doen via de Facebook-pagina 'Help Piet de berg op voor KiKa'. In de video hieronder is te zien hoe Piet, na te zijn toegezongen en met een aanmoedigende pets op de billen, aan zijn tocht naar Frankrijk begint. 

De tachtigjarige Piet Kruiver vertrekt naar Frankrijk - NH Nieuws

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]