Ga naar Content

Gelijk 'rammen' op de eerste training van AZ

De bal rolt weer op het trainingscomplex van AZ. Gisteren kwam de selectie voor het eerst weer bij elkaar en vanochtend stond de eerste training op het programma. Tijd om bij te komen van de vakantie was er niet, want er werd meteen volle bak getraind. "De intensiteit zat meteen aan de hoge kant."

Foto: NH Sport / Stephan Brandhorst

Het woord 'rammen' was een veelgebruikte term van trainer Pascal Jansen, die er meteen bovenop zat bij de oefeningen. "Daardoor kunnen we hoge eisen stellen in de kwaliteit. Rammen is een containerbegrip", zegt Jansen. "We willen gewoon heel fanatiek zijn, maar in deze context had het te maken met het agressief verdedigen." 

Internationals

De ploeg van trainer Jansen was nog niet compleet vanwege een aantal interlandverplichtingen. Owen Wijndal en Teun Koopmeiners spelen met het Nederlands elftal momenteel het EK. De coach onderhoudt het nodige contact met zijn spelers tijdens het toernooi.  "Ik weet van ze dat ze genieten van alle momenten die ze daar ervaren. Ik hoop dat ze nog wat meer speeltijd gegund wordt."

Tekst gaat verder onder de video.

Pascal Jansen na de eerste training van het seizoen - NH Sport / Stephan Brandhorst

Yukinari Sugawara en Jonas Svensson ontbraken ook, omdat zij onlangs nog bij hun nationale ploeg actief waren. Zij stromen volgende week donderdag weer in. "Tot die tijd mogen de anderen het doen."

Transfertalk

Op dit moment is het nog een rustige transferzomer in Alkmaar. AZ heeft onlangs een hoop talenten uit de eigen jeugdopleiding langer aan zich gebonden en Sam Beukema is de einige inkomende transfer tot nu toe. "Hij is zeer talentvol", aldus Jansen. "Hij kan onze defensie versterken. Voor hem is het nu zaak dat hij zich aanpast aan ons niveau. Van daaruit gaan we verder werken. Dit was zijn eerste moment op het veld en hij heeft hartstikke mooie dingen laten zien."

De 22-jarige verdediger tekende in maart al een contract bij AZ. Bij zijn presentatie noemde technisch directeur Max Huiberts hem een speler die 'zo uit de jeugdopleiding van AZ had kunnen komen'. De afgelopen jaren speelde hij bij Go Ahead Eagles en maakt nu de overstap naar de eredivisie. "Het tempo hier ligt gewoon veel hoger. Daar wen ik nu aan", zegt Beukema na zijn eerste training bij AZ. "Ik vind het alleen maar heerlijk dat de kop eraf is."

Tekst gaat verder onder de video.

Sam Beukema is de enige nieuweling bij AZ - NH Sport / Stephan Brandhorst

Bij AZ wordt ondertussen veel gespeculeerd over het vertrek van Teun Koopmeiners. Ook Owen Wijndal, Calvin Stengs en Myron Boadu worden aan een zomers vertrek gelinkt. "Er zijn nog geen mutaties bij ons", zegt Jansen. "We hebben afscheid van Ron Vlaar en Ramon Leeuwin genomen. Op dit moment is de selectie prima intact dus op het moment dat er iets gebeurt binnen onze selectie, dan zullen we daarop moeten reageren."

In de voorbereiding oefent AZ tegen Europese subtoppers RB Leipzig (17 juli) en Real Sociedad (31 juli). "Dat zijn serieuze partijen. Dat zijn de momenten dat we richting negentig minuten gaan", aldus Jansen.

Clasie

Jordy Clasie, die nog herstellende is van een lange blessure, trainde apart van de groep. De 29-jarige Haarlemmer verlengde eerder deze week zijn aflopende contract met drie jaar. "Mijn gevoel hier is heel goed, ik heb het sinds de eerste dag enorm naar mijn zin", vertelt Clasie. "Ik heb alles overwogen en alles naast mekaar gelegd. AZ was voor mij en mijn gezin de beste keuze."

Jordy Clasie over zijn nieuwe contract bij AZ - NH Sport / Stephan Brandhorst

Lees ook

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
  • Luister elke vrijdag tussen 19.00 uur en 22.00 uur en zondag tussen 18.00 uur en 19.00 uur naar de sportuitzending op NH Radio
  • Op tv is NH Sport iedere maandag om 17.10 uur te zien en talkshow De Aftrap iedere vrijdag om 17.10 uur en daarna elk uur in de herhaling 
Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]