Ga naar Content

Inzamelingsactie gehandicapten Suriname dreigt te stranden op transport

Een Heemskerkse inzamelingsactie voor gehandicapten in Suriname bleek de afgelopen weken een groot succes, maar dreigt met de finishlijn in zicht alsnog te mislukken. Het transport van de goederen per schip duurt te lang en het vliegtransport naar het zorgtehuis in Paramaribo is te duur. 

Hulpactie voor gehandicapten in Suriname dreigt te mislukken - NH Nieuws

Initiatiefneemster van de hulpactie, Bettie de Boer, moet er niet aan denken dat de paar honderd ingezamelde doosjes paracetamol, vitamine C en D straks staan te verstoffen in een magazijn in een Heemskerkse kringloopwinkel. “Dat is het slechtst denkbare scenario, want ze hebben het in het tehuis nu ontzettend hard nodig. Ik wil er eigenlijk ook nog niet aan denken, het moet gewoon kunnen lukken. Daarom ook mijn dringende oproep voor hulp”, vertelt zij aan NH Nieuws. 

De hulpactie is bedoeld voor Stichting In de Ruimte, een tehuis voor mensen met een lichamelijke beperking, waar negentien mensen verblijven. De jongste bewoner is zeven jaar en de oudste zestig jaar.

Tekst gaat verder onder de foto.

Inzamelingsactie voor gehandicapten dreigt te stranden - Foto: NH Nieuws / Dennis Mantz

Hanneke Tanck is directeur van het tehuis. Ze laat vanuit Paramaribo weten dat de coronacrisis de afgelopen weken hard toeslaat en de nood voor hulp hoog is. "Deze actie is voor ons heel belangrijk. Naast dat dingen duur zijn geworden zijn sommige medicijnen nu ook schaars geworden, zo ook paracetamol. Als je een tehuis hebt met negentien bewoners met een beperking, dan heb je ook regelmatig paracetamol nodig bij koorts of pijn."

Een pakje paracetamol zou vanwege het hamsteren in het land al meer dan negen euro kosten, mits het al verkrijgbaar is.

De lokale hulp voor het tehuis is door de crisis ook stil komen te liggen. "Normaal gesproken krijgen we ook levensmiddelen, dat is nu een heel stuk minder. Mensen komen de deur niet meer uit. Het was voor de crisis al moeilijk, maar het is nu haast onmogelijk geworden", benadrukt Tanck.

Noodkreet

Het is Bettie de Boer na twee weken nog niet gelukt om de spullen te transporteren. Ze hoopt met een noodoproep luchtvaartpersoneel of de overheid zo ver te kunnen krijgen om de paracetamol en vitamines naar Suriname te brengen. "Misschien kunnen we meeliften op een transport van een bedrijf die kant op. Mijn oproep is dan ook: help ons. Het is daar echt ontzettend hard nodig."

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]