Ga naar Content

Maximale capaciteit stroomnet bereikt in Amsterdam: geen elektra voor nieuwe bedrijven

Het elektriciteitsnet in Amsterdam heeft in een deel van Noord en een deel van het Westelijk Havengebied zijn maximale capaciteit bereikt. Dat laat netbeheerder Liander vanmorgen weten. Daardoor kunnen nieuwe grootverbruikers geen stroom meer afnemen. 

Foto: AdobeStock

Het gaat dan bijvoorbeeld om supermarkten, grootschalige horeca, kantoren en fabrieken die zich nog willen vestigen. Ook kunnen dit soort bedrijven die er nu al staan niet meer stroom afnemen dan ze nu al doen. 

"De schaarste op het net is het gevolg van de groeiende economie, de digitalisering van de samenleving, het in recordtempo bouwen van huizen en het verduurzamen van de energievoorziening", stelt Daan Schut, chief transition officer bij Liander. "Deze ontwikkelingen zorgen voor een explosieve vraag naar elektriciteit waardoor het letterlijk knelt op het elektriciteitsnet."

"Door de explosieve vraag naar elektriciteit knelt het letterlijk op het elektriciteitsnet"

Daan Schut, Liander

Het gaat om de gebieden Buiksloterham/Overhoeks en het gebied dat elektriciteitsverdeelstation Westhaven, gelegen in het Westelijk Havengebied, van elektriciteit voorziet. Het zou geen impact hebben op de huidige bewoners en ook ondernemers krijgen dezelfde hoeveelheid stroom die ze altijd al gebruikten, maar extra elektriciteit kan dus niet. En ook voor de geplande woningbouw in Buiksloterham/Overhoeks heeft Liander capaciteit gereserveerd

Wethouder Marieke van Doorninck (Ruimtelijke Ontwikkeling en Duurzaamheid) roept het kabinet vanwege het bericht van Liander op om te investeren in de "toekomstbestendigheid" van het elektriciteitsnet. "We moeten complete, nieuwe wijken bouwen met naast woningen óók scholen, winkels, kantoren en bedrijfsruimtes. En we moeten een ingrijpende energietransitie vormgeven. Beiden vragen veel van ons elektriciteitsnet."

"We moeten complete, nieuwe wijken bouwen en een ingrijpende energietransitie vormgeven"

Marieke van Doorninck, wethouder

Daarnaast vraagt Van Doorninck om nieuwe regelgeving, waarmee gemeenten en netbeheerders kunnen afdwingen dat grootverbruikers van stroom éérst hun vermogensvraag maximaal omlaag brengen. Op deze manier kan er meer ruimte gecreëerd worden op het elektriciteitsnet. "Het huidige systeem waarbij netbeheerders iedereen moeten aansluiten die zich meldt, ongeacht hun verbruik, is niet langer houdbaar."

Liander zegt dat er aan oplossingen gewerkt wordt. De problemen in Noord zijn volgens Liander naar verwachting in 2023 verholpen, die in het Westelijk Havengebied pas in 2026. 

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]