Ga naar Content

Geen muziekpodia rond F1 in centrum Zandvoort: "Maar genoeg toffe dingen te beleven"

Op de pleinen in het centrum van Zandvoort zullen rond de Formule 1 geen muziekpodia komen te staan. Stichting Zandvoort Beyond, die de side-events organiseert, heeft het muziekprogramma noodgedwongen moeten schrappen. Er bestaat namelijk nog te veel onduidelijkheid over of de anderhalvemeterregel dan nog geldt en de vergunning nú moet worden aangevraagd. De rest van het evenementenprogramma gaat wel gewoon door.

De podia zouden onder meer op het Badhuisplein en het Raadhuisplein komen te staan. Aangezien de anderhalvemeterregel voorlopig blijft gelden en daar mogelijk pas in de loop van augustus meer duidelijk over wordt, kan de organisatie niet anders dan het muziekprogramma schrappen. De vergunningsaanvraag moet nu ingediend worden en een volledig programma, waarin onderlinge afstand geen rol meer speelt, is op dit moment wegens de maatregelen niet mogelijk. 

Zandvoort loopt warm voor de komst van de Formule 1 naar het dorp, maar dit jaar nog zonder muziekpodia in het dorp

Wel Max, maar geen muziek in Zandvoort tijdens de Formule 1 - NH Nieuws

"Je móet op een gegeven moment een besluit nemen", aldus Sander ten Bosch, directeur van stichting Zandvoort Beyond. Een muziekprogramma met publiek op anderhalve meter van elkaar of waar je alleen met een vaccinatiebewijs of negatieve test naartoe kan, ziet hij niet zitten. "Dat houdt in dat je een plein moet afzetten en met toegangscontroles moet werken. Wat je dan moet optuigen aan beveiliging en maatregelen is ontzettend kostbaar. Ten tweede zit ook de bezoeker waarschijnlijk niet te wachten op een afgesloten evenement in het dorp, en wat te denken van de Zandvoorters zelf?"

Misschien toch nog wat mogelijk

Het doel was juist om het centrum zo toegankelijk mogelijk te houden en het publiek makkelijk te laten doorstromen langs de verschillende evenementen. Maar stel dat de anderhalvemetermaatregel toch nog komt te vervallen?

"Medio augustus zal daar meer duidelijk over worden. En dan gaat het mogelijk pas per 1 september in. We hadden daar natuurlijk liever twee maanden geleden uitsluitsel over willen krijgen. Maar mocht er binnenkort tóch meer duidelijkheid komen over het vervallen van de anderhalve meter, dan gaan we uiteraard kijken of we nog kleine programma-onderdelen kunnen toevoegen", aldus Ten Bosch.

Sander ten Bosch, directeur van stichting Zandvoort Beyond - Foto: NH Nieuws

'Genoeg te beleven'

Het is bittere pil voor de organisatie, de horeca en de bezoekers, maar volgens Ten Bosch is er straks in augustus en september meer dan voldoende te doen in het dorp. "We gaan het dorp natuurlijk heel mooi aankleden. Op onder meer de boulevards en het Badhuisplein staan kramen met merchandise en zijn er allerlei activiteiten. Denk bijvoorbeeld aan pitstop-spelletjes en andere games. Er zijn genoeg toffe dingen te beleven."

Op het Badhuisplein komt ook een groot reuzenrad te staan en er is een Car Art-buitenexpositie. "Dat zijn kunstobjecten van auto-onderdelen, een superleuke kunstroute door het dorp. Daar beginnen we zo'n dertig dagen voor de Formule 1 mee." Hoe het dorp aangekleed gaat worden, moet nog even geheim blijven.

Begrip voor besluit

In het café van Marcel Busscher aan het Kerkplein wordt ondertussen de laatste hand gelegd aan een grote muurschildering van Max Verstappen, door kunstenaar Mark Beerepoot uit Haarlem. "Gaaf hè, echt heel mooi", geniet Marcel, zelf ook groot Formule 1-fan.

Ook hij vindt het natuurlijk jammer dat er straks geen podia in het dorp staan, maar heeft ook begrip voor het besluit. "Natuurlijk, muziek maakt het feest compleet, maar het belangrijkste gaat door. Dat is de race, mét publiek. Op het circuit zit straks meer dan 100.000 man per dag, daar is het één groot feest en ze komen vanzelf wel hier naartoe. Dit jaar is het in het dorp dan nog maar even in een andere vorm, maar volgend jaar gaan we dan zeker knallen."

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]

Lees ook