Ga naar Content

'Pinguïn' claimt: "Waterdicht bewijs dat Haarlems plastic in zee komt"

Haarlemse wateren zijn ontzettend vervuild. Sander van Weert van project De Pinguïn zette daarom aan het Spaarne een GPS-tracker uit in het water. Dat heeft hij gedaan om te kunnen bewijzen dat plastic via het Spaarne uiteindelijk terecht komt in de Noordzee.

GPS-tracker bewijst dat Haarlems afval in zee komt - NH Nieuws

De GPS-tracker is een initiatief van Sander van Weert en Lenny Houwaart, en is onderdeel van hun project genaamd De Pinguïn. "We zijn een stichting en willen via burgerparticipatie Haarlemse wateren de schoonste van Nederland maken", vertelt Sander. "Dat doen we met een elektrische sloep die Haarlemmers zelf kunnen gebruiken om de wateren schoon te vissen. We zijn nu zelfs bezig met een nieuwe sloep, die 3D-geprint wordt van oud afval."

Plastic komt in de zee terecht 

Om bewoners van de stad bewust te maken van al de rotzooi die in het Spaarne verdwijnt, hebben ze de GPS-tracker bedacht. Dit kastje zal de komende dagen samen met afval richting de zee drijven. "Wij claimen dat het Haarlemse plastic via het Spaarne, Spaarndam en IJmuiden uiteindelijk in zee terecht komt en onderdeel wordt van de plastic soep. Die claim willen we bewijzen met dit kastje."

Tekst gaat door onder de foto

Sander van Weert - Foto: Michael van der Putten

GPS zendt een signaal uit waardoor je op een laptop precies kunt zien waar het zich bevindt. Het GPS-kastje van Sander zit gemonteerd aan een plankje waardoor het blijft drijven en lijkt op 'normaal' afval. Om ervoor te zorgen dat mensen niet onverhoopt het drijvende experiment uit het water gaan vissen, staat erop te lezen wat het doel is. "Zo hopen we dat dit plankje uiteindelijk zijn einddoel haalt. Maar het kan natuurlijk misgaan. Er hoeft maar een waterscooter of zeestomer overheen te varen en hij is kapot. Dat zou wel erg balen zijn."

Ook thuis te volgen

Niet alleen Sander en zijn collega’s kunnen thuis het GPS-signaal ontvangen. "Op depinguin.org kan je zelf via een kaartje kijken van waar te water het signaal komt." De batterij van het kastje gaat vijf jaar mee, maar het is niet de bedoeling om hem zo lang in het water te laten. "Over een aantal dagen, misschien weken, zal hij voorbij IJmuiden zijn en dan halen we hem eruit. We willen natuurlijk niet zelf het water vervuilen."

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke nieuwsredactie

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]