Ga naar Content

Waarom Texel geliefd is bij de jeugd, maar nauwelijks feestende jongeren trekt

Nu de eindexamens achter de rug zijn, gaan veel jongeren op vakantie. Vaak kiezen ze voor bestemmingen in eigen land, waaronder het Zeeuwse Renesse, de Noordzeekust en enkele Waddeneilanden. Texel blijkt minder populair, al heeft de toerismesector de drommen losbandige jongeren ook niet nodig om de magere coronamaanden te compenseren.

Texel - Foto: AdobeStock/Michel

"We zitten in de gunstige situatie dat het voor ons geen noodzaak is", zegt VVV-directeur Frank Spooren tegen NH Nieuws. Hij stelt dat de huidige bezetting vrij hoog is en ze daarom 'geen rare acties in promotionele campagnes' nodig hebben. 

In de campagnes richt Texel zich vooral op 'gezinnen met jonge kinderen en stellen van 35 tot 75 jaar', vertelt hij. Die komen er nog steeds, al weten sinds de coronacrisis ook kinderloze stellen tussen de 25 en 35 het eiland steeds beter te vinden. Tel daar de Duitsers bij op, die de afgelopen weken weer 'Urlaub' komen vieren op Texel, en de conclusie is dat veel campings, vakantieparken en appartementen (nagenoeg) volgeboekt zijn.

Ideale vakantiebestemming jeugd

Dat jongeren tussen de 12 en 18 Texel de ideale vakantiebestemming in eigen land vinden, zoals vorig jaar uit onderzoek bleek, komt volgens Spooren vooral door de ervaringen die ze tijdens vakanties met hun ouders opdoen. De jeugd roemt het eiland om het buitenleven, de sfeer en de horeca. "Ook als ze met hun ouders op de camping staan, gaan ze graag de hort op."

"Ze zijn bang dat er gesloopt wordt, dat het uitgewoond wordt. Daar hebben we ervaring mee"

Kelle ten have, recreatie Service Texel

Volgens de VVV-directeur zorgt de geïsoleerde ligging van het eiland ervoor dat veel jongeren na hun examen liever een andere bestemming kiezen. "Er zit toch een boot tussen. Als je uit Alkmaar komt, is het praktischer om naar bijvoorbeeld naar Bergen aan Zee te gaan", zegt hij. Bovendien zijn de prijzen - zeker voor jongeren - aan de 'stevige' kant, en gaan 'feestende lui minder goed hand in hand' met de stelletjes en gezinnen die het eiland bezoeken. 

Overlast door jeugd

Dat feestvierende jongeren op het eiland voor overlast kunnen zorgen, weet Kelle ten Have, eigenaresse van Recreatie Service Texel, als geen ander. "In de Dorpsstraat is het altijd ellende", verwijst ze naar de opstootjes onder jongeren in De Koog. "Als jongeren veel drinken, gaan ze met elkaar op de vuist." Vorig jaar nog was het bal in de Dorpsstraat, waar  een groep jongeren tot de orde geroepen moest worden. 

Met weemoed denkt ze terug aan haar eigen jeugd, toen er nog veel meer jongeren naar het eiland kwamen, die bovendien veel minder overlast veroorzaakten. "Vroeger was het altijd een gezellige boel. Toen waren er heel veel discotheken. Het was te gek." 

Tegenwoordig denken verhuurders wel twee keer na voordat ze hun accommodatie aan een groep jongeren verhuren, zegt Ten Have. "Ze zijn bang dat er gesloopt wordt, dat het uitgewoond wordt. Daar hebben we ervaring mee. Ik vind het jammer, want het was vroeger altijd zo'n gemoedelijke sfeer. Het is jammer dat het allemaal verdwijnt."

"Als de jeugd nu niet komt, komen ze later ook niet"

Café-eigenaar Tjeerd Henstra

Ook Tjeerd Henstra, eigenaar van café de Jutter, zou graag wat meer jeugd op het eiland zien. Voor de omzet hebben de cafés de jeugd niet nodig, want aan gasten geen gebrek. "Maar als de jeugd nu niet komt, komen ze later ook niet." Hij erkent dat de relatief hoge prijzen een drempel kunnen zijn, maar vindt dat jongeren zich welkom moeten voelen op het eiland. "Als er genoeg handhaving is, kan het gewoon in de hand worden gehouden." 

Gemeentewoordvoerder Muriëlle Bergman benadrukt dat Texel wat de jeugd betreft geen ontmoedigingsbeleid voert. "Jongeren worden niet geweerd, maar we zijn geen Terschelling", verwijst ze naar het Waddeneiland dat iedere zomer massa's jongeren trekt. VVV-directeur Spooren laat hetzelfde geluid horen. "Ik ga niet zeggen dat jongeren niet welkom zijn, maar het is geen speerpunt." 

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]