150 Zaanse bijstandsgezinnen kunnen begin volgend jaar meedoen met een onderzoek waarbij ze maandelijks 'gratis geld' krijgen. Het gaat om elke maand een gift van 150 euro, vrij te besteden. Zaanstad doet als enige gemeente in Nederland mee aan het onderzoek van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) en het Kansfonds, waarbij er gekeken wordt waar de gezinnen het geld aan gaan besteden.
In totaal worden 300 Zaanse gezinnen betrokken bij het onderzoek, uit de wijken Poelenburg, Peldersveld, Zaandam-Zuid en Rosmolenwijk. "De gezinnen met kinderen, die verdienen extra aandacht", stelt wethouder Songül Mutluer. "Bij sommige gezinnen dekt hun bijstandsnorm de hoge kosten niet. Ze hebben kinderen, kleding, voeding en meer. We gaan deze doelgroep extra ondersteunen zodat ook de kinderen een betere toekomst kunnen hebben."
Ademruimte
Het bedrag mogen de gezinnen dus besteden waar ze dat zelf aan willen. "Het idee is dat met het geld aan de mensen geven, ze wat meer vrijheid en ademruimte krijgen", zegt Mirre Stallen, onderzoeker bij het Lectoraat Armoede Interventies aan de Hogeschool van Amsterdam. Ze is benieuwd: "Wat gaan mensen doen? Sparen of juist wat leuks doen met de kinderen? Besteden ze aan het huis of aan een cursus? Helemaal wat ze zelf belangrijk vinden."
"Armoede gaat vaak over van generatie op generatie. Als je die vicieuze cirkel wil doorbreken moet je nadenken over onorthodoxe maatregelen"
In het buitenland zijn de resultaten bemoedigend, geeft Stallen aan. Ze is dan ook niet bang dat het geld verkeerd besteed wordt. "In Amerika hebben ze een studie waarin ze mensen 500 dollar per maand gaven. Daar zien we dat het hele positieve effecten heeft. Mensen hebben minder angsten en depressies, voelen zich gezonder en hebben minder stress. Er is geen enkele aanwijzing dat het geen positief effect zou hebben."
Stress
Mutluer: "Ik ben heel benieuwd naar de resultaten van het onderzoek, ik hoop dat we hiermee kwetsbare gezinnen met kinderen in de toekomst beter kunnen ondersteunen. Mensen maken nu door stress hun post niet meer open, ze weten niet hoe ze de stap moeten maken om te werken. Soms werken ze zich in de schulden. Armoede gaat vaak over van generatie op generatie."
Bang voor negatieve reacties op het onderzoek is de wethouder niet. "Als je die vicieuze cirkel wil doorbreken moet je nadenken over onorthodoxe maatregelen. Dit is een bewezen maatregel. Ik ben benieuwd hoe dit gaat uitpakken in Zaanstad en hopelijk straks in heel Nederland. Ik geloof dat we er als samenleving straks meer baat bij hebben, niemand wil dat kinderen in armoede opgroeien."
Onvoorwaardelijke, maandelijkse gift aan gezinnen met een bijstandsuitkering
De komende maanden worden de gezinnen geselecteerd door de onderzoekers. Begin januari begint het onderzoek. Gedurende de twee jaar zullen de ontvangers van de giften regelmatig worden gebeld of gevraagd vragenlijsten in te vullen.
Tegelijkertijd met het onderzoek stelt Zaanstad ook nieuwe regels voor giften in, waardoor het makkelijker wordt om iemand in de bijstand iets te geven zonder dat het direct gevolgen heeft voor de uitkering.
💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?
- Blijf op de hoogte via nhnieuws.nl/zaanstreek-waterland
- Mail ons jouw tips, verhalen, foto’s en filmpjes naar [email protected]
Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]