Ga naar Content

Oud papier ophalen door verenigingen stopt, clubs lopen duizenden euro's mis

Gooise voetbalclubs en andere verenigingen lopen vanaf volgend jaar waarschijnlijk duizenden euro's aan inkomsten mis doordat ze geen oud papier meer kunnen ophalen. De afvalverwerker GAD wil het oud papier vanaf volgend jaar zelf ophalen om 'efficiënter te werken' en noodzakelijke miljoenen te kunnen bezuinigen. 

Foto: GAD Gooi en Vechtstreek

De Gooise afvalverwerker staat voor een grote opdracht en moet komend jaar 3,2 miljoen euro besparen. Dat komt onder meer omdat de transport- en overslagkosten fors omhoog gaan en de vergoedingen voor oud papier dan weer omlaag.

De miljoenen hoopt de GAD onder meer te besparen door het oud papier zelf op te gaan halen. Het ophalen wordt dan gekoppeld aan het ophalen van andere soorten afval, wat een hoop geld scheelt. Daar komt nog eens bovenop dat er volgens de GAD nu ook nadelen kleven aan het ophalen van oud papier door verenigingen. Dat gebeurt onder meer 's avonds en 's weekends - wat duurder is - en het is voor veel verenigingen steeds lastiger om het oud papier goed georganiseerd op te kunnen halen. 

Lees ook

Het stoppen met het ophalen van oud papier ligt wel gevoelig, beseft ook de GAD. De afvalverwerker noemt het ophalen van oud papier door verenigingen 'erg waardevol' en begrijpt dat de opbrengsten daarvan erg belangrijk zijn voor verenigingen. Alle verenigingen samen halen elk jaar voor zo'n 250.000 euro aan oud papier op. Per club loopt dat bedrag op tot zo'n 10.000 euro. 

Veel onrust

Het nieuws zorgt dan ook voor onrust bij de verenigingen zelf. De GAD zegt dat te begrijpen. "Ook snappen we dat de verenigingen zich zorgen maken over de financiële consequenties van dit voorstel. Zij hebben immers in hun begroting ook rekening gehouden met het bedrag dat zij hiervoor ontvangen", aldus de GAD.

De GAD zegt te willen kijken hoe het met alternatieven verenigingen tegemoet kan komen. "We willen met zorg voor de verenigingen kijken naar verschillende opties tot bezuinigen", zo laat het weten. De GAD denkt onder meer aan een afbouwregeling van vijf jaar of de inzet van verenigingen bij andere werkzaamheden, zoals het ruimen van zwerfvuil of het inzamelen van oude elektrische apparaten. 

Het bezuinigingsplan van de GAD moet nog worden besproken door de regionale gemeenteraden. 

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]