Start van hoofdcontent

Haarlem

NL
V

Checkpoint Zandvoort: automobilisten van buiten komen dorp tijdens F1-weekend niet in

22 juni 2021, 17.07 uur · Aangepast 22 juni 2021, 20.16 uur · Door Jouri Bakker & Paul Tromp

Wie niet in Zandvoort woont, komt tijdens het Formule 1-weekend het dorp niet per auto in. Zandvoorters met een parkeervergunning of parkeerplaats op eigen terrein krijgen een ontheffing, die ze bij checkpoints op de Zandvoortselaan of op de Bloemendaalse Zeeweg moeten laten zien. 

Parkeren in Zandvoort - NH Nieuws

Dat blijkt uit een brief die het Zandvoortse college vandaag aan de gemeenteraad heeft gestuurd. De maatregel geldt van donderdag 2 september (00.00 uur) tot de vroege ochtend van maandag 6 september (05.00 uur). 

Bewoners in het bezit van een parkeervergunning hoeven geen actie te ondernemen: zij krijgen een doorlaatbewijs thuisgestuurd. Wie op eigen erf parkeert, zal zelf een doorlaatbewijs moeten aanvragen. Dat kan online of schriftelijk, bij het zogeheten 'team doorlaatbewijzen F1 Zandvoort'. 

Behalve Zandvoorters met een auto krijgen ook ondernemers, werknemers, leveranciers en en zorg- en hulpverleners een ontheffing, waarmee ze het dorp met de (vracht)auto kunnen bereiken. 

Parkeerbeleid 

Ook het parkeerbeleid gaat in het betreffende weekend flink op de schop. Organisatie Dutch Grand Prix (DGP) heeft 3.800 parkeerplaatsen in het dorp 'gereserveerd'. Een groot deel daarvan is bestemd voor de F1-karavaan, die direct na de race in Spa naar Zandvoort zal vertrekken. Zo'n 350 vrachtwagens maken daar onderdeel van uit. Ook gereserveerde parkeerplaatsen voor genodigden, de aanleg van het tijdelijke busstation en verkeersmaatregelen gaan ten koste van parkeergelegenheid.

Vooral de parkeerterreinen langs de boulevard en parkeerterrein De Zuid zullen overbelast zijn, verwacht de gemeente.  Om te voorkomen dat Zandvoorters of ondernemers hun auto niet kwijt kunnen, worden voor hen de mogelijkheden verruimd.

Tijdelijke vergunning voor heel Zandvoort

Zo mag iedereen met een parkeervergunning voor een bepaald gebied van woensdag 1 september (12.00 uur) tot maandagmiddag (12.00 uur) z'n auto ook in andere gebieden kwijt, en krijgen de 550 abonnementhouders van parkeerterrein De Zuid een tijdelijke vergunning voor heel Zandvoort. Datzelfde geldt voor de parkeervergunningen die bij de strandhuisjes horen, al gaat hun tijdelijke vergunning al op 29 augustus in, omdat de DGP vanaf die dag met de opbouw van het evenement begint. 

Omdat automobilisten van buiten Zandvoort het dorp niet inkomen, wordt betaald en mobiel parkeren tijdelijk opgeschort. Gevolg van de gemotoriseerde stoelendans is wel dat veel Zandvoorters en ondernemers verder dan gebruikelijk zullen moeten lopen om bij hun woning, bedrijf of auto te komen. 

Monteurs en artsen

Voor onder andere storingsmonteurs en leveranciers, die doorgaans niet in het bezit zijn van een Zandvoortse parkeervergunning, wordt een uitzondering gemaakt. Zij krijgen een ontheffing om 1,5 uur te parkeren in het dorp. Wie met een goede reden, bijvoorbeeld medische zorg, langer in Zandvoort moet parkeren, kan een langere parkeerontheffing aanvragen. Vooralsnog mogen alleen Zandvoortse taxibedrijven het dorp in- en uitrijden tijdens het raceweekend.

Goed om te weten: Zandvoort is in het betreffende weekend alleen te bereiken via de Zandvoortselaan. Van en naar Bloemendaal via de Boulevard Barnaart is ook geen optie, omdat langs de weg tussen circuit en strand het tijdelijke busstation zal verrijzen, vanwaar bezoekers hun weg lopend zullen vervolgen. 

DGP wil het meest duurzame racefestival op de internationale F1-kalender organiseren. De verwachting is dat er dagelijks zo'n 40.000 fans op de fiets naar Zandvoort zullen komen. 

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]