Start van hoofdcontent

NEDERHORST DEN BERG

nl

Marinier met PTSS haalt 20.000 euro op na monstertocht van vijf marathons

22 juni 2021, 19.02 uur · Aangepast 23 juni 2021, 13.31 uur · Door Carlijn Kolk

Het is Robin Imthorn uit Nederhorst den Berg gelukt: hij heeft zijn vijf marathons volbracht. De afgelopen dagen rende hij maar liefst 211 kilometer. Een monstertocht om het taboe rondom posttraumatische stressstoornis (PTSS) te doorbreken. Hij kreeg er zelf mee te maken nadat hij twee aanslagen meemaakte tijdens zijn uitzending in Afghanistan.

Zo gaat marinier Robin over de finish na 5 marathons in 5 dagen - NH Nieuws

Onder luid applaus kwam Robin vanmiddag onder de poort van de Van Ghent-kazerne in Rotterdam door. Familie, vrienden en collega's stonden allemaal klaar om hun waardering uit te spreken voor Robins prestatie.

"Het was een bijzondere reis", vertelt Robin na zijn marathons. "Ik heb goede dagen gehad ondanks dat het zwaar was." Het gezegde 'de laatste loodjes wegen het zwaarst' gaat ook hier op.

Deze laatste dag was moeilijk. "Maar ik hield m'n hoofd erbij. Vandaag stond er eigenlijk 48 kilometer op de teller. Maar bij 42 kilometer dacht ik: het is goed genoeg. De laatste 6 kilometer waren alleen maar voor m'n ego. Dus die heb ik laten varen. Dat is ook weer een mooi dingetje dat erbij komt."

"Ongelooflijk dat iemand zo'n prestatie neerzet. Ik word er bijna emotioneel van af en toe"

David Ham van de Stichting PTSS

Moeilijke momenten

Als hij er even doorheen zat, dacht hij aan zijn gezin en dat gaf hem kracht. "En ritme pakken en blijven lopen. Af en toe kreeg ik ook nog support vanaf de zijkant. Dat geeft je zo'n boost." Hij liep al die kilometers om aandacht te vragen voor PTSS en het taboe dat daar omheen zit te doorbreken. "Er is al een mega-impact geweest met wat ik gedaan heb. Als ik kijk naar de berichten die ik krijg en de geluiden daaromheen. Dus dat doel is bereikt." 

Met deze tocht heeft hij bijna 20.000 euro opgehaald voor verschillende stichtingen waaronder Stichting PTSS. Zij organiseren uitjes voor militairen en hulpverleners die PTSS hebben opgelopen tijdens hun werk. "Ongelooflijk dat iemand zo'n prestatie neerzet. Ik word er bijna emotioneel van af en toe", vertelt David Ham van de stichting.

Ze hebben Robin alle dagen geholpen door mee te rijden met een volgauto. Voor Robin is deze actie eigenlijk een begin. "Ik hoop dat het doorgepakt wordt nu. Ik ga eerst even rusten en alle aandacht laten bezinken en dan ga ik kijken wat ik er verder mee ga doen", zo besluit hij.

Vanavond om 19.38 uur wordt de documentaire over het avontuur van Robin en zijn verleden uitgezonden bij NH Nieuws. Vervolgens wordt het elk uur herhaald. Je kunt het ook alvast hier bekijken: 

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]