Ga naar Content

Hoe al bijna 28 jaar wordt gezocht naar de spoorloos verdwenen Tanja Groen

Nieuwe onderzoeksinitiatieven die misdaadverslaggever Peter R. de Vries vanmiddag openbaart, moeten 'een oplossing van het verdwijningsscenario van Tanja Groen dichterbij brengen'. De destijds 18-jarige Schagense verdween in 1993 spoorloos nadat ze naar een feestje van haar studentenvereniging in Maastricht was geweest. Wie was zij en welke pogingen zijn er sinds haar verdwijning ondernomen om haar te vinden?

Foto: NH Nieuws

"Niet weten is het allerergste. Je wil zo graag weten wat er is gebeurd", zo vertelde Tanja's moeder Corrie Groen in een interview met NH Nieuws in 2018. "Waar is ze gebleven? Wie heeft haar wat aangedaan? Die vragen spelen alle dagen door je hoofd. Wij worden ook ouder en misschien komen we het wel nooit te weten. Dat benauwt me wel eens."

Tanja was de jongste in een gezin van vier, en had twee oudere zussen en een broer. Ze zou na de zomer van 1993 beginnen met de studie gezondheidswetenschappen aan de universiteit van Maastricht. Als eerste van het gezin ging ze op kamers: het was haar nog net gelukt een kamer te bemachtigen in Gronsveld, een dorpje dicht in de buurt van Maastricht.

Introductieweek

In de week voor ze verdween had ze haar introductieweek bij de studentenvereniging Circumflex. Op dinsdagavond 31 augustus 1993 belde ze rond 20.00 uur nog even met haar moeder, en liet haar weten dat ze vrijdag in plaats van donderdag met de trein zou afreizen naar Schagen. Daarna ging ze het feestgedruis in. Kort na middernacht is ze voor het laatst gezien, toen ze haar fiets pakte om terug te gaan naar haar kamer. Ze kwam daar nooit aan.

In 2014 werd aandacht besteed aan Tanja in het RTV NH-programma Recht uit Noord-Holland, hieronder is het eerste deel van de uitzending te bekijken. Tekst gaat verder onder de video.

Recht uit Noord-Holland: eerste deel over Tanja Groen - NH Nieuws

Dat Tanja was verdwenen, was nog niet meteen duidelijk. Pas toen ze niet, zoals beloofd, vrijdagmiddag met de trein aankwam in Schagen en een studente aangaf dat ze ook al twee dagen niet meer op de universiteit was geweest, gingen bij haar ouders de alarmbellen rinkelen. Bovendien had Tanja gezegd woensdag haar hartsvriendin te bellen, en ook dat had ze niet gedaan. Bij de politie in Maastricht vonden de ouders aanvankelijk geen gehoor, maar dat veranderde toen ze zaterdagochtend aangifte van vermissing deden in Schagen.

Posters

Eenmaal in Maastricht reden de ouders met de politie de route die Tanja volgens haar huisgenoot die bewuste avond vermoedelijk moet hebben genomen. Er werden posters opgehangen, haar kamer werd onderzocht en studenten werden ondervraagd. Na twee weken zoeken was Tanja nog steeds niet gevonden en werd de zoektocht afgeschaald.

Maar het zoeken bleef wel doorgaan. Honderden tips werden nagetrokken, serieuze en iets minder serieuze. Aanwijzingen van paragnosten werden onderzocht, meldingen dat ze in Frankrijk of België was gezien werden uitgerechercheerd en op diverse plekken werd gegraven. Ook werd onderzocht of veroordeelde seriemoordenaars uit België, Frankrijk en Duitsland wellicht ook de verdwijning, en eventuele dood, van Tanja op hun geweten hadden.

Bekijk hieronder deel twee van Recht uit Noord-Holland. Tekst gaat verder onder de video.

Recht uit Noord-Holland: tweede deel over Tanja Groen - NH Nieuws

Corrie en Adrie Groen, Tanja's ouders, zochten in 1997 zelfs tussen spullen die bij de Belgische kindermoordenaar Marc Dutroux werden gevonden. Ook op, toen nog, Radio Noord-Holland is door de jaren heen veel aandacht besteed aan de zaak. "Het heeft in het begin heel lang het nieuws gedomineerd", zegt oud-RTV NH-verslaggever Edwin van den Berg. "Het had een ongelooflijke impact, met name omdat het zo lang duurde en er niets werd gevonden."

Van zowel Tanja als haar fiets en het liedjesboek van de studentenvereniging dat ze bij zich droeg, is niets teruggevonden. Ook zijn er, voor zover bekend, geen concrete aanwijzingen die wijzen naar een dader. Geruchten waren er wel. "In 1991 verdween de 11-jarige Jessica Laven uit Blokker", weet Robert Vinkenborg, destijds programmaleider van Radio Noord-Holland, nog. "Ik kan me herinneren dat wij toen de koppeling hebben geprobeerd te maken tussen Michel S., die verantwoordelijk was voor Jessica's dood, en die van andere vermissingszaken zoals die van Cheryl Morriën uit IJmuiden (die 7 jaar was toen ze in 1986 vermist raakte, red.) en dus ook die van Tanja. Wie weet had deze dader wel meer op zijn geweten."

Stiller

In de jaren erna werd het stiller rondom de zaak, maar toch raakte de verdwijning nooit helemaal in de vergetelheid. Zo werd in 2012 op aanwijzingen van een wichelroedeloper een fiets opgedoken uit de Maas - deze bleek niet van Tanja te zijn, en werden in 2014 botten gevonden in de buurt van Gronsveld. Het waren wel menselijke resten, maar niet van Tanja.

Tanja's ouders deden in 2018 nogmaals hun verhaal in het programma NH Reportage. Tekst gaat verder onder de video.

Repo met ouders Tanja Groen - NH Nieuws

Vorig jaar werd een graf geopend in Maastricht. De dag na haar verdwijning werd daar een man begraven en het gerucht ging dat zij mogelijk in hetzelfde graf zou liggen. Dat bleek niet zo te zijn. Eind vorig jaar werd bekend dat er weer een zoektocht op poten zou worden gezet. Dat was naar aanleiding van een bekentenis van Wim S., die was veroordeeld voor de in 1993 gepleegde moord op de 35-jarige Rienja Shewpersadsingh, aan een medegevangene. Aan hem vertelde hij in 1994 onder andere achter de verdwijning van 'dat meisje uit Maastricht' te zitten.

S. overleed een paar jaar geleden. Studenten van de Vrije Universiteit namen het onderzoek opnieuw onder de loep en leidden de recherche naar zoekgebieden op de Strabrechtse heide in Noord-Brabant. Hier werd vorige week gezocht naar het lichaam van Tanja, maar werd niets gevonden. Toch wordt de hoop niet opgegeven: misdaadverslaggever Peter R. de Vries komt vanmiddag naar eigen zeggen met 'nieuwe onderzoeksinitiatieven' waarmee het vermissingsmysterie van Tanja Groen hopelijk na al die jaren toch nog wordt opgelost.

De persconferentie begint om 14.00 uur. Verslaggever Matthijs Gemmink van NH Nieuws is er bij.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]