Ga naar Content

De Peiling: Politiek hoort niet op het voetbalveld

DJ Joost van Bellen roept het Nederlands elftal op om aanstaande zondag tijdens de achtste finale in Boedapest een regenboogband te dragen. Op die manier kan het elftal namelijk solidariteit tonen met de LHBTIQ+-gemeenschap in Hongarije. Vind jij het voetbalveld een geschikte plek om een politieke statement te maken? Of hoort de politiek niet thuis op het voetbalveld? 

Foto:

Hongarije voerde een anti-homowet in om jongeren 'te willen beschermen tegen informatie over homoseksualiteit en geslachtsverandering'. Volgens de voorzitter van COC Nederland Astrid Oosenburg wordt de 'homogemeenschap in het land monddood gemaakt'. 

"Het zou een historisch moment zijn voor mensen zoals ik en voor heel veel anderen als het elftal zo'n band draagt. Met zo'n statement kun je echt de boeken in gaan. Spelers kunnen hiermee zeggen dat zij er ook voor ons zijn en regenboogmensen in Hongarije een hart onder de riem steken", zei Van Bellen eerder. 

Knielen

Het is lang niet de eerste keer dat voetbalspelers betrokken worden bij politieke of racismekwesties.

Knielen of niet knielen in de strijd tegen racisme tijdens de EK-wedstrijden? Engeland en België doen het. De sterspeler van België Romelu Lukaku zegt hiermee te strijden voor diversiteit: "Niet alleen voor de zwarte gemeenschap, ook voor de vrouwen. Kleur, seksualiteit, geloof, maakt niet uit. Iedereen moet gerespecteerd worden", meldt de NOS. Het statement van de voetballers levert, ook bij de eigen achterban, boegeroep en gefluit op. 

Bottlegate

Christiano Ronaldo zette een trend door tijdens een persconferentie twee flesjes Coca-Cola weg te halen. Vervolgens hield hij een fles water omhoog, zei 'water' in het Portugees en de bottlegate was geboren.

De Fransman Paul Pogba haalde na de wedstrijd tegen Duitsland een flesje bier van Heineken weg. Er volgde geen toelichting van Pogba, die praktiserend moslim is. De Italiaan Manuel Locatelli schoof na de gewonnen wedstrijd tegen Zwitserland demonstratief colaflesjes opzij om plaats te maken voor zijn flesje water.

Sponsors

De UEFA is er niet blij mee dat spelers de flesjes drank van sponsors uit beeld halen tijdens persconferenties op het EK. De Europese voetbalunie wijst alle teams erop dat ze contractuele verplichtingen hebben. De UEFA heeft nog geen maatregelen genomen en noemt eventuele sancties een zaak van de nationale bonden, meldt RTL Nieuws.

Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 16:00 en 17:00 uur tijdens Spitstijd.
Bel of Whatsapp 088-8505152 als je mee wilt praten. Online reageren doe je op de Facebookpagina van NH Nieuws. Geen Facebook maar wel een mening? Mail dan naar [email protected].

Lees ook