Ga naar Content

Kroegen staan voor de vraag: open met negatieve testen of op anderhalve meter?

Vanaf zaterdag mag het weer: dampende kroegen en feestende mensen. De coronaregels worden dan namelijk verder versoepeld. Toch moeten bars zich nog wel aan regels houden, het is óf anderhalve meter afstand houden óf werken met negatieve coronatesten. Dat laatste is precies waar veel kroegeigenaren bezwaar tegen hebben: "Zo blijf je een drempel houden en dat wil ik niet."

Dampende kroegen staks weer mogelijk met negatieve test, maar barren niet enthousiast - NH Nieuws

Café De Koning is ontzettend blij met de versoepelingen. In deze bar is niet alleen een lange toog, maar ook genoeg ruimte om tot in de late uurtjes te dansen. Een van de drie eigenaren is Daan van Boerdonk. Hij kijkt ontzettend uit naar een volle tent.

"De doelgroep hier is van 18 tot ongeveer 22 jaar oud. Van wat ik zie op sociale media heeft die groep het er zeker voor over om zich te laten testen. Er heerst echt 'knaldrang' om weer los te kunnen gaan."

Verderop is de Smedestraat, die wordt gezien als de uitgaansstraat van Haarlem. Toch staan de kroegen hier minder te springen om helemaal open te kunnen als mensen een negatieve coronatest laten zien."Ik draai op dit moment best wel goed. Als we hier zouden controleren op een negatieve test dan wordt het anders. Misschien staat er dan maar een mannetje of drie voor de deur", zegt Joost Rijmenam van café Stiels. 

Tekst gaat door onder de foto

Joost Rijmenam in zijn kroeg - Foto: Michael van der Putten

Een tent die, in tegenstelling tot De koning, niet volledig opengaat, is café Du Theatre. "Ik ben zelf geen fan van de test en ik wil mijn gasten dat ook niet aandoen", zegt eigenaar Tjerk Schreurs. "Daarnaast vind ik het weer een extra drempel. Mensen moeten gewoon spontaan langs kunnen komen en niet eerst een test moeten doen."

Deze regels gelden mogelijk voor zes weken. Begin augustus kan er misschien weer versoepeld worden. "Dan hoeven mensen zich niet meer te laten testen. Dus die zes weken houd ik het ook nog wel vol," aldus Tjerk. 

Tekst gaat door onder de foto

Tjerk Schreurs bareigenaar - Foto: Michael van der Putten

Op anderhalve meter afstand óf met negatieve testen zijn niet de enige twee mogelijkheden. Het is ook mogelijk om de kroegen binnen te komen als je volledig gevaccineerd bent. 

Op De Koning en Bugsy's na (feestcafé dat ook volledig open gaat met testen, red.) is er nog geen echte blijdschap in het Haarlemse nachtleven. Dat gaat waarschijnlijk komen begin augustus als er nog meer versoepelingen zijn aangekondigd. 

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke nieuwsredactie