Ga naar Content

En wéér stonden Zandvoortse straten blank: "Is al 80 jaar zo, gemeente moet nu iets doen"

Een stratenmaker is een kleine sinkhole aan het dichten en kleedjes hangen te drogen aan de Zandvoortse Kanaalweg en de Koningstraat. Vrijdagavond waren de pittoreske straatjes na een enorme hoosbui in kolkende rivieren veranderd. De bewoners kunnen voor de zoveelste keer dagenlang schoonmaken en alles laten opdrogen, in de hoop dat dit toch écht de laatste keer was. Daar hebben ze naast de weergoden ook de gemeente voor nodig.

Beide straten liggen in 'een kom', dus bij hevige regenval staat het al gauw blank. Ook vrijdagavond was het weer raak. Bewoners filmden hoe het water razendsnel steeg en via alle kanten hun huizen binnen kwam lopen. 

Grote wateroverlast in Zandvoort na hevige regenbuien - R. Halderman

"Ik heb gelukkig een betonnen vloer, dus het valt bij mij wel mee", vertelt een bewoonster. "Maar als je laminaat hebt liggen, dan gaat het bollen en heb je wel een probleem." 

Tegen wil en dank gewend 

De Zandvoorters halen hun schouders een beetje op als het over de overstromingen gaat. Eens in de tijd is het raak, ze zijn er tegen wil en dank gewend aangeraakt. "Toen mijn ouders hier nog woonden, gebeurde het al. Het is al tachtig jaar zo, maar de gemeente moet er nu toch iets op gaan verzinnen," vertelt een buurtbewoner.

De laatste keer dat 'de kom van Zandvoort' vol liep met regenwater was in oktober 2019. Buurtbewoners vonden destijds dat het bergbezinkbassin aan de Prinsesseweg, waar rioolwater kan worden opgevangen bij hevige neerslag, te laat werd opengezet door de instanties.  

Zo zag de regenval er in 2019 uit, tekst gaat door onder de video:

Zandvoort maakt de schade op na enorme hoosbui - NH Nieuws

Ook nu wordt er in de buurt weer naar de instanties gewezen. "Ze waren opnieuw te laat. Ik heb zelf de politie nog gebeld en even later hoorde ik het water stromen. Maar toen was het eigenlijk al te laat. Ze moeten er gewoon van die 'verklikkers' op maken, dat het bassin automatisch opengaat als het water te hoog komt te staan", aldus een buurtbewoonter.

Buffervijvers

De gemeente Zandvoort ging er een aantal jaar geleden nog vanuit dat dit soort extreme situaties slechts één keer in de 25 jaar voorkomen. Naast de bassins wordt er ook nog gebruik gemaakt van zogenaamde buffervijvers in de duinen bij het circuit. Als die ook vollopen, kan in uiterste nood een schuif geopend worden, waarbij het water de duinen instroomt. 

Aangezien er steeds vaker van dit soort hevige buien naar beneden zullen komen, gaat de gemeente ingrijpen. Na de flinke wateroverlast in oktober 2019 zijn alle procedures nog eens onder de loep genomen en sindsdien wordt er ook aan een nieuw beheersplan met betrekking tot het rioolstelstel en het hoge grondwaterpeil in het dorp gewerkt.

Voorlopig nog natte voeten

De verwachting is dat deze zomer een plan van aanpak met maatregelen en kosten aan de raad kan worden gepresenteerd. Maar met een plan houden de bewoners van de Kanaalweg en de Koningstraat hun voeten niet droog, ze hopen dat er snel ingegrepen gaat worden. Dat in ieder geval het bassin op de juiste manier gebruikt wordt. 

De gemeente wil nog niet inhoudelijk reageren op wat er vrijdag is gebeurd. Wel zal de situatie worden geëvalueerd en zal de raad daarover worden geinformeerd, laat een woordvoerder weten. 

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]

Lees ook