Alkmaar

NL
V

Jumbo-overvallers cel in, moeder herkende zoon (18) bij Opsporing Verzocht

21 juni 2021, 17.07 uur · Aangepast 21 juni 2021, 21.19 uur · Door Maaike Polder

Twee Alkmaarders zijn vandaag veroordeeld tot jeugddetentie voor de gewapende Jumbo-ramkraak in Haarlem en overval in Alkmaar een jaar geleden. Ook krijgt één van de inmiddels 18-jarigen jeugd-tbs, omdat de kans dat hij nog een keer zoiets doet volgens de rechtbank groot is. Slachtoffer Channah reageert tegen NH Nieuws. "Ik ben erg opgelucht."

NH Nieuws

De daders pleegden op 4 april 2020 een ramkraak op een Jumbo-vestiging in Haarlem en zouden ook samen 20 mei een gewapende overval hebben gepleegd op een vestiging in Alkmaar. Alleen de oudste dader is daarvoor veroordeeld. Wel is duidelijk dat ze ook samen een vluchtscooter jatten en er vandoor gingen met een paar duizend euro.

Hoewel beide daders tijdens de besloten rechtszaak ontkenden, vindt de rechter dat er voldoende bewijs is om ze te veroordelen. Onder meer door gevonden DNA en een afgetapt telefoongesprek: de moeder van de oudste verdachte herkende haar zoon op beelden van het televisieprogramma Opsporing Verzocht. 

Video van overval 

In die uitzending werd onder meer een video getoond die klant Richardo maakte in Alkmaar. Daarop is te zien hoe de toen 19-jarige Channah, die pas net bij de supermarkt werkte, onder schot wordt gehouden door de agressieve jongens en hoe ze tegen haar schreeuwen

Channah deed naderhand haar verhaal aan NH Nieuws. "Dankzij het filmpje wist ik dat ik dingen niet verzonnen had, of erger gemaakt in mijn hoofd." Ze zat vandaag thuis te wachten op de beslissing van de rechter. 

Die vindt dat de verdachten geen enkel respect toonden voor andermans spullen. De jongens hebben niet stilgestaan bij de psychische en financiële gevolgen die hun acties op de slachtoffers hadden. Beide verdachten namen geen verantwoordelijkheid en toonden ook geen spijt of berouw, meent de rechter. Tot slot speelde ook mee dat beide jongens al eerder voor vermogensdelicten zijn veroordeeld. 

Jeugddetentie 

De rechter veroordeelt de jongste verdachte daarom tot acht maanden cel en jeugd-tbs. Psychiatrisch onderzoek toonde aan dat hij lijdt aan een gedragsstoornis. Ook gebruikt hij cannabis. Er is volgens de rechtbank een grote kans op herhaling en daarom is een langdurig behandeltraject nodig. 

De tweede verdachte is veroordeeld tot zestien maanden jeugddetentie, waarvan vier voorwaardelijk. In het vonnis staat: 'Omdat de rechtbank geen goed beeld kon krijgen van zijn functioneren en persoonlijkheid, kon de rechtbank niet anders dan hem een jeugddetentie op te leggen van aanzienlijke duur'. Voor hem stond nog een taakstraf open waar hij al eerder voorwaardelijk voor was veroordeeld.  

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]