Ga naar Content

Uitvoerder Laura werkt aan versterking Afsluitdijk: "Het is nooit saai!"

Laura Vosteryte (33) werkt als uitvoerder voor bouwconsortium Levvel in opdracht van Rijkswaterstaat mee aan de versterking van de Afsluitdijk. Momenteel werkt ze bij Kornwerderzand aan de bouw van een grote hoogwaterkering. Deze beschermt straks de sluis en de draaibrug tegen hoogwater en storm vanuit de Waddenzee. 

Op het bouwterrein zijn er vandaag behalve Laura alleen maar mannen. - Foto: NH Nieuws

“Op de Afsluitdijk werk je altijd aan één project, maar dat moet je wel goed afspreken met andere teams op de Afsluitdijk. Dat geeft wel het gevoel dat je met zijn allen aan iets werkt”, vertelt Laura op het bouwterrein. De afgelopen drie jaar heeft ze aan verschillende projecten gewerkt op de Afsluitdijk. “Steeds weer een ander gedeelte, telkens weer opnieuw een uitdaging.”

“Het mooie aan dit werk is dat je van begin tot eind betrokken bent bij een project. Van ontwerp, tot uitvoering. Je geeft ook input op het plan, zodat alles wat op papier bedacht is ook in het echt uitgevoerd kan worden”, vertelt Laura. “Nu zitten we in de uitvoeringsfase. Dan moet je alles in goede banen leiden; zorgen dat de machines en materialen er zijn; dat iedereen weet wat hij of zij moet doen; dat er keuringen gebeuren; de voortgang bewaken; dagrapporten maken en ga zo maar door.”

“Het is misschien wel een beetje een mannenwereld, maar ik voel mij niet bijzonder hier"

Laura Vosteryte , uitvoerder bij Levvel

Als uitvoerder is Laura een spil tussen meerdere partijen. “Vaak moet ik overleggen met verschillende onderaannemers en zorgen dat zij zich aan afspraken houden. Ik organiseer dan bijvoorbeeld de bereikbaarheid voor ze; het beschikbaar stellen van materiaal; of regel waar ze bijvoorbeeld met hun grond naar toe kunnen. Er komt heel veel bij kijken en het is nooit saai.”

Wat doen de keersluizen:

Zowel in Den Oever als in Kornwerderzand worden keersluizen vóór de schutsluizen gebouwd. Als het waterpeil in de Waddenzee te hoog wordt, worden de keersluizen gesloten en beschermen ze het achterland tegen extreem hoogwater.

Bij het Friese Kornwerderzand komt de keersluis aan de kant van de Waddenzee van de draaibruggen. De opening van de keersluis is wel 53 meter breed, zodat een vlotte en veilige afhandeling van het scheepvaartverkeer mogelijk blijft. Deze keersluis bestaat uit een roldeur die over een drempel in de vaarweg kan worden gereden. De roldeur is 840 ton zwaar, 56 meter breed en 12 meter hoog. Als de keersluis openstaat, is de deur niet zichtbaar. Dit komt omdat de deurkas verwerkt is in het landschap.

De verwachting is dat de keersluizen een paar keer per jaar moeten sluiten. Door veranderende klimaatomstandigheden en de stijgende zeespiegel zal dit in de toekomst waarschijnlijk vaker gebeuren. Bij zeer hoge waterstanden is de doorvaart voor schepen tijdelijk afgesloten.

De werkzaamheden voor de bouw van de keersluizen zijn gestart in 2020 en zullen in 2022 worden afgerond.

Mannenwereld?

“Het is misschien wel een beetje een mannenwereld, maar ik voel mij niet bijzonder hier. Ik denk dat het inmiddels heel normaal is. Ik heb in ieder geval nooit iets negatiefs meegemaakt”, antwoordt Laura op de vraag of ze zich niet meer moet bewijzen omdat ze een vrouw is.

“Zodra ze merken dat het allemaal goed geregeld is en ze bij je terecht kunnen met vragen, dan komt het vertrouwen en respect vanzelf. Dat is eigenlijk met iedereen zo, of je nu man bent of vrouw.”

Volgens Laura heeft iedere uitvoerder een eigen manier van werken. “Ik ben geen controlfreak en ik sta niet te schreeuwen op een werkplek. Ik zorg voor een goede voorbereiding, zodat ik het ook duidelijk kan overbrengen. Veel overleg en dan misschien wat meer vrijheid geven. Of dat typisch vrouwelijk is, dat weet ik niet. Het heeft meer met vertrouwen te maken en of je dingen ook los kunt laten.”

De Afsluitdijk in 32 verhalen
De komende vier jaar ondergaat de Afsluitdijk een flinke verbouwing. De dijk wordt versterkt en verhoogd om Nederland ook in de toekomst te beschermen tegen het zeewater. In 32 reportages, evenveel als het aantal kilometers van de Afsluitdijk, vertellen NH Media en Omrop Fryslân in samenwerking met Rijkswaterstaat en De Nieuwe Afsluitdijk het verhaal van dit iconische bouwwerk. Door de ogen van de mensen die elke dag met de dijk te maken hebben. Bekijk hier alle verhalen.

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.