Ga naar Content

Deze mondkapjes moet je inpakken als je op vakantie gaat

In Nederland is de mondkapjesplicht zo goed als verdwenen, alleen in het ov en bijvoorbeeld op Schiphol moet je nog een mondkapje dragen. Maar hoe zit dat in de vakantieoorden in Europa? Welk mondkapje moet je waar op en hoe voorkom je dat je vakantie onverhoopt duurder wordt door een boete? NH Nieuws zet het voor je op een rijtje.

Foto: Adobe Stock

Duitsland

In Duitsland moet je opletten dat je het juiste mondkapje meeneemt. Daar ben je namelijk verplicht om een goedgekeurd medisch mondmasker (categorie FFP-2) te dragen in het ov, openbare gebouwen en in winkels. Deze zijn online te bestellen. De mondkapjesplicht geldt voor iedereen vanaf 7 jaar en moet ook op bij binnenkomst en verplaatsing in een restaurant, aan je tafeltje mag deze worden afgezet.

Let ook op de limiet op het aantal mensen in een auto, als je over de autobahn scheurt: in een auto zijn maximaal twee huishoudens van in totaal vijf personen toegestaan, kinderen tot 14 jaar uitgezonderd. In sommige Duitse deelstaten is het ook verplicht voor niet-familieleden om een medisch mondmasker te dragen in de auto.

De Duitse coronaboetes variëren tussen de 50 en 500 euro. 

Frankrijk

Bij de Fransen is het verplicht een mondkapje te dragen in het openbaar vervoer en alle afgesloten gebouwen. Ook kunnen lokale overheden een noodverordening afkondigen om mondkapjes in de buitenlucht te dragen als het te druk wordt op plekken. Boetes voor het overtreden van de regels lopen uiteen van 135 tot wel 3.750 euro.

In de auto mogen per rij maximaal twee personen zitten, tenzij ze uit hetzelfde huishouden komen.

België

Bij onze zuiderburen is het dragen van een mondkapje verplicht in het ov, op luchthavens, winkels en andere openbare binnenruimten. In sommige gevallen moet je ook buiten een mondkapje dragen, als afstand houden niet mogelijk is. Op het niet dragen van je mondkapje staat een boete van 250 euro.

In België is het in de auto verplicht een mondkapje te dragen, tenzij je uit hetzelfde huishouden komt.

Foto: Adobe Stock

Advies van de ANWB over mondkapjesmaatregelen
 "Helaas hebben wij geen glazen bol, dus blijft het lastig te voorspellen of en hoe de coronamaatregelen veranderen in Europese landen. Blijf daarom zelf alert op de veranderende maatregelen in onze reiswijzer. Zorg voor de juiste test, die op het juiste moment is afgenomen. Neem mondkapjes en handgel mee en neem een annuleringsverzekering mee die ook een coronadekking heeft. Anders kan een vakantie die onverwacht niet door gaat nog een duur grapje worden."

Italië

In Italië is iedereen, ook kinderen vanaf 6 jaar, verplicht een mondkapje dragen op plekken waar geen afstand kan worden gehouden. Een mondkapje is sowieso binnen en in het openbaar vervoer verplicht.

Mensen uit hetzelfde huishouden mogen gewoon bij elkaar in de auto zitten, bij mensen uit verschillende huishoudens moet iedereen een mondkapje in de auto ophebben en mogen er maximaal drie personen meerijden. De passagiersstoel moet dan vrijblijven. Coronaboetes in Italië liggen tussen de 400 en 3.000 euro.

Spanje

Sinds 26 juni is het in Spanje niet langer verplicht om in de buitenlucht een mondkapje te dragen. Binnen en in het openbaar vervoer blijft deze nog wel verplicht vanaf 6 jaar. Ook als je samen in de auto zit, moet je in Spanje een mondkapje op, tenzij je uit hetzelfde huishouden komt.

De boetes in Spanje kunnen flink oplopen, met een minimaal bedrag van 100 euro tot een torenhoog bedrag van 60.000 euro voor mensen die een vaccin weigeren. Dat laatste geldt voor de regio Galicië.

Oostenrijk

In Oostenrijk zijn, net als in Duitsland, de speciale medische mondmaskers verplicht in het ov, winkels en openbare ruimtes. Kinderen tussen de 6 en 14 jaar mogen wel een ‘gewoon’ mondkapje dragen gemaakt van stof, of een wegwerpexemplaar. 

In de auto mogen op iedere rij twee mensen zitten, met een mondkapje, tenzij ze uit hetzelfde huishouden komen.

Foto: Adobe Stock

Themamaand 'vakantie'

De maand juli staat bij NH Nieuws in het teken van vakantie. Nu veel mensen hun vaccinaties hebben gekregen lijkt het er immers op dat we weer een relatief 'normale' zomer gaan hebben. Hoe ziet zo'n zomervakantie eruit in Noord-Holland? En welke mensen werken gewoon door met tropische temperaturen? Lees hier alle verhalen.

Zweden

In Zweden is het alleen verplicht een mondkapje te dragen vanaf 18 jaar in het ov tijdens spitstijd en op het vliegveld. Je mag alleen met je eigen huishouden in een auto zitten. Een coronaboete is 2.000 Zweedse kronen, omgerekend zo'n 197 euro.

Denemarken

Er zijn geen beperkingen in Denemarken voor het aantal personen die met elkaar in de auto mag en kan zitten. Wel zijn mondkapjes verplicht in het ov, horeca (niet als je zit) en in winkelcentra voor iedereen vanaf 12 jaar. Een boete in Denemarken op het overtreden van de coronaregels staat op 2.500 Deense kronen, omgerekend 336 euro. 

Lees ook

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.