Ga naar Content

De Peiling: Maak van Keti Koti een nationale vrije dag

In een gezamenlijke brief aan de Tweede Kamer vragen de besturen van de vier grote steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht om een nationale feestdag op 1 juli, meldt Het Parool. In 1863 werd op deze dag de slavernij in de Nederlandse koloniën afgeschaft. In Suriname is dit al een vrije dag, vieren ze de vrijheid en heet de viering: Keti Koti.

Keti Koti - Foto: AT5

De steden vragen in de brief verder om een landelijk onderzoek. In Amsterdam en Rotterdam verschenen afgelopen jaar al onderzoeken naar het koloniale verleden van de steden en hun betrokkenheid bij slavenhandel en slavernij. Ook in Den Haag en Utrecht wordt gewerkt aan een dergelijk onderzoek. De vier verantwoordelijke wethouders vragen het demissionaire kabinet om ‘de verborgen en ongemakkelijke geschiedenis’ uit de schaduw te halen. "De verhalen van het slavernijverleden en de koloniale geschiedenis moeten in openheid worden besproken", vinden de vier verantwoordelijke wethouders.

Excuses

Uit zo'n landelijk onderzoek kan ook blijken dat Nederland zijn excuses moet aanbieden voor zijn rol in de Trans-Atlantische slavernij.  De stad Amsterdam zal waarschijnlijk al zijn excuses maken op 1 juli in het Oosterpark tijdens de nationale herdenking van de afschaffing van de slavernij. Rotterdam kondigde aan daar later dit jaar een besluit over te nemen. 

Nationaal Bureau Racisme en Discriminatie

Een andere wens van de steden is om de reeds aangekondigde komst van een Nationaal Coördinator Racismebestrijding uit te breiden met een Nationaal Bureau Racisme en Discriminatie. Dit bureau zou een landelijk beleid moeten ontwikkelen om inclusie te bevorderen en discriminatie tegen te gaan. Ook moeten ze onderzoek doen en zouden ze de mogelijkheid krijgen om sancties op te leggen aan door de overheid gefinancierde organisaties die zich schuldig maken aan discriminatie of racisme.

Afschaffing

In 2023 is het 150 jaar geleden dat de slavernij werd afgeschaft. De Afro-Surinaamse gemeenschap wil al langer dat 1 juli een vrije dag wordt, zoals dat in Suriname het geval is. Vorig jaar ondersteunde een meerderheid een motie van de Amsterdamse gemeenteraad hiervoor.

Lees ook

Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 16:00 en 17:00 uur tijdens Spitstijd.
Bel of Whatsapp 088-8505152 als je mee wilt praten. Online reageren doe je op de Facebookpagina van NH Nieuws. Geen Facebook maar wel een mening? Mail dan naar [email protected].