Ga naar Content

Natuurlijk Noord-Holland: Palmen in Amsterdam zijn natuur van de toekomst

Natuur in de stad is tegenwoordig vaak veelzijdiger dan op het platteland. Er groeien meer soorten bloemen, er is minder landbouwgif en vogels worden er verwelkomd met nestkasten en voederplaatsen. De Westelijke eilanden van Amsterdam scoren hoog op dat vlak. Stadsplantenkenner Ton Denters ontdekt er overal de meest bijzondere planten. Inmiddels groeien daar zelfs de eerste wilde palmen van Amsterdam!

Palmen in Amsterdam zijn natuur van de toekomst - NH Nieuws

Op zijn knieën bekijkt Ton Denters een apart soort gras dat tegen een stenenrandje aan groeit. "He, die is leuk! Dat is een Zuid-Europees grasje dat hier blijkbaar een geschikte groeiplek heeft gevonden." Zo blijkt maar weer: de natuur is constant in beweging. Er komen nieuwe soorten bij en gevestigde namen verdwijnen.

Ton is schrijver van het boek 'Stadsflora van de Lage Landen'  en weet (bijna) alles van planten die in de stad groeien. "Hier vlakbij is een hele zeldzame groeiplaats van de schubvaren. Ook zo'n zuidelijke soort die goed tegen zonnige droogte kan. Hier groeit-ie op de kademuur van het Stenen Hoofd met vele tientallen tegelijk. Wonderlijk!" 

Wilde palmen

We lopen over het Prinseneiland en staan ineens onder de palmen. "Moet je dit zien, hier heeft iemand zich ontfermd over een stukje publieke ruimte en daar een paradijsje aangeplant!" Als we rond kijken zien we hele kleine palmpjes opkomen tussen de stenen. Waar komen die nou vandaan?

Omhoogkijkend tussen de palmtoppen zien we grote gelige trossen: de bloemen van de palm. "Deze palmen planten zich hier voort, ze zaaien zich gewoon uit." We staan dus naast de eerste wilde palmen van Amsterdam. "Misschien is dit wel de Amsterdamse natuur over vijftig jaar. Met de opwarming van de aarde zou dat zomaar kunnen."

Natuur is overal

Langs het Westerkanaal, op de Houtmankade, kijken we in de lucht. Gierzwaluwen schieten heen en weer. Het lijkt wel alsof ze zo een muur in vliegen. "In dat nieuwe gebouw zijn nestkasten aangebracht in de muren. Dat weet ik, want ik woon daar."

De gaten zijn enkele centimeters groot, tussen de voegen van de bakstenen, maar de gierzwaluwen weten ze feilloos te vinden. "Ook zo'n voorbeeld van hoe natuur en stad prima samen kunnen gaan. In de drukte zou je het haast missen, maar als je even stilstaat en om je heen kijkt is natuur overal."

Bekijk alle verhalen en afleveringen op onze themapagina Natuurlijk Noord-Holland.

Opmerkingen, tips of vragen? Stuur verslaggever Stephan Roest een berichtje via [email protected]