Start van hoofdcontent

AMSTELVEEN

nl

School neemt maatregelen na coronabesmettingen examenreizen, leerlingen grijpen kans en gaan feesten

18 juni 2021, 13.15 uur · Door Mediapartner AAN! Amstelveen & Anne Kersten

Leerlingen van het Keizer Karel College in Amstelveen zijn dinsdagavond hun boekje flink te buiten gegaan. Nadat ze hoorden dat de toetsweek was opgeschort om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen, zijn ze dat samen flink gaan vieren. De school vreest dat dat het risico op grootschalige besmetting nog groter maakt. 

Het Keizer Karel College in Amstelveen

De Amstelveense school heeft gisteren een brief naar de ouders van leerlingen gestuurd, over de besmetting van een aantal leerlingen uit verschillende klassen. Het gaat om kinderen die op examenreis naar Mallorca en Portugal zijn geweest. Sommigen hebben het coronavirus mee teruggenomen. Volgens het Keizer Karel College gaat het 'wellicht om de Deltavariant', omdat er op Mallorca en Portugal veel Engelse jongelui zijn. "Deze zogenaamde Deltavariant is zeer besmettelijk en vaccinaties lijken volgens de informatie die er nu is, niet afdoende te beschermen", schrijft de school.

De GGD Amsterdam kan overigens nog niet bevestigen of het om de Deltavariant gaat. "Dat weten wij nog niet. We doen nu bron- en contactonderzoek en houden de school - alle scholen - extra in de gaten." Wel bevestigt de GGD dat er een toename is in het aantal besmettingen bij leerlingen dat terugkomt van examenreizen. Het Keizer Karel College is dus 'geen unicum'. "Amsterdam is zeker niet de enige regio waar het speelt." Zo zijn in 't Gooi ook tientallen leerlingen besmet geraakt na examenreizen.

Reden voor een feestje

Alle leerlingen uit de bewuste klassen zitten in quarantaine. Ook is de toetsweek van de bovenbouw opgeschort. Dat was voor een paar groepen leerlingen reden tot feest: "Vanuit verschillende bronnen kregen we het bericht dat dinsdagavond groepen leerlingen bij elkaar zijn gekomen om te vieren dat hun toetsweek opgeschort is. Dit maakt het risico op grootschalige besmetting nog groter", schrijft de school. 

Wie de leerlingen precies zijn en hoe dat feesten verder verlopen is, weet de school niet. En daarnaast: "Gaan we daar verder geen commentaar op geven", laat een woordvoerder weten. Ook zegt het college niet te weten hoeveel leerlingen er besmet zijn geraakt met het coronavirus. 

Om verspreiding na het feesten te voorkomen heeft de school extra maatregelen genomen. Zo wordt er extra rekening gehouden met afstand, moeten mondkapjes tot het einde van het schooljaar worden gedragen - ook als de landelijke richtlijnen veranderen -, zijn álle lessen digitaal en zijn de toetsweken van zowel de onder- als de bovenbouw opgeschort. Alleen leerlingen bij wie twijfel is over het overgaan, maken toetsen. Ook de schoolexamens van havo 4 en vwo 5 gaan door.

Onzekerheid

Het opschorten van de toetsweek zorgt voor flink wat verwarring onder leerlingen, laat een vader van een havo 3-leerling weten. Alle lessen zijn tot aan de toetsweek digitaal ("Het had geen zin meer om kinderen naar school te laten komen, met zoveel klassen in quarantaine."), maar maandag krijgen leerlingen pas te horen of ze geslaagd zijn. De school adviseert leerlingen gewoon te leren dit weekend. 

Keizer Karel College Amstelveen - AAN! Nickelas Kok

In quarantaine

Een 18-jarige leerling van het Keizer Karel College heeft aan mediapartner AAN! verteld dat hij inderdaad het coronavirus heeft opgelopen op Mallorca. "Ik was met een vriendengroep van twaalf man op Mallorca voor onze examenreis. We hebben veel gedronken en gefeest - niet in clubs, want die waren gesloten. Tot twaalf uur 's avonds waren barren open en we zaten vaak op de bijbehorende terrassen."

Dat er geen clubs open waren en de barren om middernacht sloten, hield de jongeren niet tegen. "Na twaalven kwamen soms grote groepen mensen samen op het strand, om gezellig te drinken. Dat kan voor verspreiding hebben gezorgd, denk ik. Veel mensen die op het eiland zaten, zijn allemaal positief getest. Drie jongens uit mijn groep ook."

Stevige verkoudheid

Het is niet zo dat de leerling, die graag anoniem wil blijven, niet had gedacht aan het coronavirus. "Ik persoonlijk had van tevoren zeker gedacht aan de verspreiding van het virus, daarom heb ik geprobeerd grote groepen mensen te melden en een beetje afstand te houden. Maar als corona rondgaat bij iedereen, is het niet heel gek dat ik het toch heb gekregen."

Toen hij in Nederland arriveerde, kreeg hij last van wat hoest. "De dag nadat ik het vliegtuig uitstapte kreeg ik het vermoeden van corona. Ik hoorde dat veel andere mensen, die al wat eerder terug waren gegaan, ook van veel klachten last hadden." Het bleek inderdaad corona te zijn. Momenteel zit de jongen in quarantaine. "Als ik negatief test, mag ik zondag weer naar buiten", laat hij weten.

Veel last van die besmetting heeft de Amstelvener niet. "Ik moet veel hoesten en heb een verstopte neus. Gelukkig niet veel ernstigs, eigenlijk voelt het aan als een stevige verkoudheid."

GGD Amsterdam riep eindexamenleerlingen, die terugkwamen van een reis naar Portugal of Spanje, eerder al op om zich bij terugkomst te laten testen. 

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.