Start van hoofdcontent

Haarlem

NL
V

Haarlem krijgt lokaal vuurwerkverbod, maar wel met uitzonderingslocaties

18 juni 2021, 10.00 uur · Aangepast 18 juni 2021, 10.27 uur · Door Geja Sikma

Het vuurwerkverbod dat Haarlem deze jaarwisseling gaat instellen, krijgt nog wel uitzonderingsgebieden. Als bijvoorbeeld de openbare orde in het geding is, wil de gemeente locaties kunnen aanwijzen waar vuurwerk wel mag.

NH Nieuws / Geja Sikma

Haarlem moet nog wel bepalen waar die uitzonderingsplekken dan komen. Burgemeester Jos Wienen noemde gisteren in de commissie Bestuur het Reinaldapark als voorbeeld van zo'n uitzonderingsgebied. "Mensen die dan heel graag vuurwerk willen af steken, kunnen het daar dan doen", stelt hij voor. Een totaalverbod zou volgens hem wel het duidelijkst zijn, maar hij is huiverig voor het zogenoemde 'waterbedeffect'. 

"Het kopen van vuurwerk mag nog gewoon", legt burgemeester Wienen uit, "dus als er geen aangewezen plek is in Haarlem en je wil je wel aan de regels houden, dan ga je naar de buren om het daar af te steken." Die buurgemeenten in de regio Zuid-Kennemerland hebben namelijk aangegeven nu nog niet zo'n lokaal vuurwerkverbod te willen. Ze wachten liever op een landelijk verbod. 

Wienen heeft nooit onder stoelen of banken gestoken dat hij geen voorstander is van een lokaal vuurwerkverbod, vooral omdat het ook moeilijk te handhaven is, zo liet hij in 2019 al weten aan NH Nieuws. 

(tekst gaat door na video) 

Burgemeester Wienen vindt vuurwerkverbod lastig te handhaven - NH Nieuws / Geja Sikma

Hij waarschuwt ook nu de gemeenteraad. "Het was vorig jaar verboden dus u heeft enig voorbeeld van hoe het eruit gaat zien." Tijdens de jaarwisseling van 2020 op 2021 werd er in Haarlem inderdaad wel degelijk gedurende een korte tijd veel vuurwerk afgestoken, soms al eerder op de avond. 

Ook de politie heeft Haarlem geadviseerd om te wachten op een landelijk verbod. "Maar je geeft een maatschappelijk signaal af", stelt Wienen. Hij gaat samen met de politie bekijken hoe de controle op het vuurwerkverbod gedaan moet gaan worden. Gemeentelijke handhavers mogen hiervoor in ieder geval niet worden ingezet. 

Vuurwerkshow

Lastiger nog vindt burgemeester Wienen het al dan niet houden of financieren van een centrale vuurwerkshow ter compensatie van het verbod. "Zeker niet dit jaar, als we nog zo terughoudend zijn met het organiseren van evenementen waar zoveel mensen op afkomen. Daarnaast kost het heel veel geld." Bovendien vindt hij dat als je als gemeente zegt dat vuurwerk ongewenst is, het raar is dat de gemeente het dan wel zelf gaat doen. 

Of de gemeenteraad hier toch wel geld voor over heeft, moet later dit jaar blijken bij de bespreking van de kadernota en de begroting. In ieder geval wordt de APV (Algemene Plaatselijke Verordening, red.) na de zomer aangepast met de bepaling van het vuurwerkverbod met uitzonderingsclausule. 

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke nieuwsredactie

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]