Start van hoofdcontent

Amsterdam

NL
V

Bewoners Amsterdamse Da Costabuurt boos over nieuw alcoholverbod

17 juni 2021, 16.04 uur · Aangepast 17 juni 2021, 22.33 uur · Door Tjeerd Kleijn

Vanaf 1 juli is het in de hele Da Costabuurt in Amsterdam West verboden alcohol op straat te drinken, 24 uur per dag. Gisteren werden de bewoners per brief door het stadsdeel ingelicht. Reden voor het verbod is de 'ernstige overlast' die wordt veroorzaakt door een groep daklozen en verslaafden in de buurt. Probleem is alleen dat de bewoners zelf óók graag een wijntje of biertje drinken in de zon.

"Proost". Wim zit op zijn vensterbank aan de alcoholvrij, want het is nog vroeg. Hij woont aan het Da Costaplein, waar de bewoners op een mooie dag graag buiten zitten. Op de bankjes voor hun huis, maar er worden net zo makkelijk tafels en stoelen bijgezet. En ja, ook wordt er wel eens een fles wijn opengetrokken. Buurtbewoner Elisabeth: "Gezellig met de buren, of met vrienden die langskomen. Dan heb ik hier een terrasje uitgezet. En dat is gewoon heel gezellig." 

Maar vanaf 1 juli wordt het thee serveren, want dan gaat het alcoholverbod in voor de hele Da Costabuurt. 24 uur per dag, zeven dagen per week. En daar is lang niet iedereen blij mee. Zo zegt een buurtbewoner die ook wel eens een wijntje voor zijn huis drinkt: "Het is een hele sociale buurt. En het verbod is er niet vanwege de bewoners, maar vanwege het feit dat we hier meer en meer verslaafden krijgen die er een rotzooitje van maken. En nu moet de sociale cohesie op dit plein daaronder lijden."

Poepen in het portiek

Volgens Wim valt het hier ook wel mee met de overlast. Wel heeft hij begrepen dat er "in de portieken wat verderop, op de Nassaukade, veel geplast en gepoept wordt door de vele daklozen die in de buurt zijn. Dat is heel vervelend, maar dat los je niet op met een alcoholverbod." Er is trouwens al een alcoholverbod op het plein, maar nu nog van elf uur 's avonds tot vijf uur 's ochtends. "En de controle is nu ook al nul. Bovendien verschuif je het probleem alleen maar." 

Alcoholverbodsgebied Da Costabuurt

Het stadsdeel laat weten dat het alcoholverbod alleen in het geval van excessen wordt gehandhaafd, en dat bewoners die buiten een drankje doen zich geen zorgen hoeven te maken. Verder schrijft het stadsdeel:  

Reactie stadsdeel West: 

'We begrijpen dat het een forse maatregel is. Maar dit is geen lichtzinnig besluit geweest. Door de uitbreiding van het alcoholverbod in het centrum ervaart de Da Costabuurt meer overlast van verslaafden en daklozen. De zorg voor deze mensen staat voorop en we bieden hulp, maar we luisteren ook naar bewoners en gezinnen die overlast ervaren van dronken mensen die hun behoefte doen in portieken. Tegen dat soort excessen willen we kunnen optreden. Daar is het verbod voor bedoeld. We gaan na de zomer evalueren. Bewoners kunnen straks als de borden zijn geplaatst en het verbod in juli ingaat ook nog zes weken bezwaar maken.'

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]