Haarlem

NL
V

Burgemeester Zandvoort: 'Mogelijk gebiedsverboden voor relschoppers'

17 juni 2021, 20.30 uur · Aangepast 17 juni 2021, 20.46 uur · Door Paul Tromp

Jongeren die woensdagavond betrokken zijn geweest bij de verschillende vechtpartijen op het strand van Zandvoort kunnen een gebiedsverbod opgelegd krijgen. Dat zegt de burgemeester van Zandvoort, David Moolenburgh. 

"Er zijn gisteravond door de politie heel veel gegevens genoteerd en er worden op dit moment nog beelden uitgekeken. Dat kan als basis dienen om mensen die hier overlast veroorzaken gebiedsverboden op te leggen. Waar dat kan, daar doen we dat", aldus Moolenburgh.

David Moolenburgh, burgemeester van Zandvoort - NH Nieuws

Gisteravond ging het goed mis op het strand van Zandvoort. Jongeren, volgens de burgemeester voornamelijk uit Amsterdam, gingen eerst met elkaar op de vuist en keerden zich daarna tegen de politie. Er werd met glas gegooid en verschillende mensen moesten zich aan hun verwondingen laten behandelen. "Het is uitermate kwalijk dat een paar mensen hier de sfeer komen vergallen voor die 100.000 mensen die wel met plezier op het strand zijn", aldus Moolenburgh.

Volgens ooggetuigen hing er al uren een gespannen sfeer op het strand voordat de rellen uitbraken

Burgemeester, ooggetuigen en strandpaviljoenhouders over de rellen op het Zandvoortse strand - NH Nieuws

Ook vorige zomer waren er relletjes op het strand van Zandvoort. De burgemeester schakelde toen de hulp in van de Amsterdamse politie. "Vorig jaar hebben wijkagenten uit Amsterdam met onze politie meegelopen. Ook vandaag is er contact tussen beide korpsleidingen om te kijken hoe die samenwerking nog verder vorm kan krijgen", aldus Moolenburgh. 

'Geen agenten bij strandopgangen'

Vooralsnog denkt de burgemeester niet aan meer toezicht op het strand. "Dat is een lastige kwestie. Er komen zó veel mensen op het strand dat je dan, bij wijze van spreken, bij elke strandopgang twee agenten neer moet zetten. Die capaciteit is er simpelweg niet. Ik ben heel blij met de samenwerking met partijen als de reddingsbrigade en de strandpaviljoenhouders. Als zij iets signaleren, geven ze dat meteen door. Daardoor kon er gisteravond ook heel adequaat worden gereageerd."

Moolenburgh wijst erop dat er al veel handhavers, agenten en extra ingehuurde beveiligers op en rond de boulevard aanwezig zijn om vervelend gedrag snel te signaleren en in te grijpen. "Er zijn ook verkeersregelaars die tegen scooteroverlast optreden. We hebben geleerd van vorige zomer, maar het is niet uit te sluiten dat er altijd mensen zullen zijn die hier de boel in het honderd proberen te gooien. Aan ons de taak om daar zo hard mogelijk tegen op te treden." 

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]