Ga naar Content

GGD Amsterdam in brief aan eindexamenleerlingen: "Laat je testen na reis naar Spanje of Portugal"

De Amsterdamse GGD heeft een brief gestuurd aan alle examenleerlingen in de stad. Daarin worden leerlingen die op eindexamenreis zijn gegaan naar Spanje of Portugal opgeroepen om meteen een afspraak te maken voor een coronatest. 

Brief aan Amsterdamse eindexamenleerlingen - Foto: AT5/NH Nieuws

Dat komt na het nieuws over de vele coronabesmettingen onder scholieren die zijn terugkomen van eindexamenreizen. Gisteren meldde het AD dat meer dan tweehonderd jongeren tussen de vijftien en negentien besmet zijn geraakt met het coronavirus tijdens de reizen naar Spanje en Portugal. Een significant deel van die scholieren komt uit Amsterdam: volgens Het Parool zou het om tientallen besmettingen gaan. 

Brief GGD

"Een groot aantal leerlingen heeft corona opgelopen tijdens hun eindexamenreis naar Spanje of Portugal. GGD Amsterdam adviseert iedereen die de afgelopen week naar deze landen is geweest zo snel mogelijk een gratis PCR-test bij de GGD te doen", leest de brief. 

Er zijn zorgen dat de deltavariant, oftewel de Indiase coronavariant die mogelijk nog besmettelijker zou zijn, zich hierdoor sneller kan verspreiden in de samenleving. Om daar beter zicht op te krijgen, roepen de GGD en het RIVM alle jongeren die uit Spanje en Portugal zijn gekomen op om zich direct te laten testen. De kans dat deze jongeren met de deltavariant besmet zijn geraakt, is volgens het RIVM redelijk. 

Reisadvies

Reizen naar Portugal is toegestaan, aangezien het land een 'geel' reisadvies heeft. Het vasteland van Spanje heeft nog een 'oranje' advies, wat betekent dat alleen noodzakelijke reizen zijn toegestaan. De Spaanse eilanden, waaronder Mallorca, zijn echter wel 'geel'. 

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]