Amsterdam

NL
V

Brandbrief naar Den Haag over dakloosheid: "De grens van wat we zelf kunnen oplossen is bereikt"

16 juni 2021, 11.30 uur · Door AT5/NH Amsterdam

Er moeten volgens de gemeente Amsterdam snel extra maatregelen komen om de problematiek rond de grote groep daklozen in de stad tegen te gaan. Dat valt te lezen in een brandbrief die naar minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) en staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid, Welzijn en Sport).

De brandbrief is ondertekend door wethouders Simone Kukenheim (Zorg) en Laurens Ivens (Wonen), Hans van Harten (directeur Amsterdamse Federatie van Woningbouwcorporaties)  en Douwe van Riet (voorzitter Platform Opvanginstellingen Amsterdam).

Verdubbeld

Het aantal Amsterdamse dak- en thuislozen is volgens de gemeente in de afgelopen tien jaar meer dan verdubbeld en de wachtlijsten voor maatschappelijke opvang  en beschermd wonen zijn hoog. Op dit moment wachten er ongeveer tweeduizend volwassenen, jongvolwassenen en gezinnen op een verblijfsplek. Dat terwijl de stad te kampen heeft met een groot tekort aan woningen. Daarnaast zorgt de coronacrisis volgens de ondertekenaars voor meer economische daklozen en een toename van het aantal aanvragen voor ondersteuning.

Quote

"Pas met een dak boven het hoofd vinden mensen de rust en stabiliteit om na te denken over een volgende stap richting een zelfstandig leven."

Wethouder Laurens Ivens

"Dakloosheid is een groot probleem in Amsterdam en de grens van wat wij zelf kunnen oplossen is bereikt", aldus Ivens. "We hebben hulp uit Den Haag en de rest van het land nodig. Als iemand eenmaal op straat belandt is het heel moeilijk om weer uit die situatie te komen. Pas met een dak boven het hoofd vinden mensen de rust en stabiliteit om na te denken over een volgende stap richting een zelfstandig leven. Pas dan kunnen ze echt werken aan herstel.”

Plan

Amsterdam heeft een nieuw programma ontwikkeld om de dakloosheid in de stad te bestrijden. Daarin wordt ingezet op vroege signalering, maar wordt er ook een daklozenkantoor geopend. Kwetsbare Amsterdammers kunnen straks in dat kantoor onder meer aankloppen bij ervaringsdeskundigen.

Ook het aantal geschikte woningen moet volgens het plan worden opgeschroefd, maar om dat te realiseren heeft Amsterdam steun nodig. De gemeente dringt aan op extra maatregelen ter bestrijding van woningnood, maar verlangt bijvoorbeeld ook structurele financiering.

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]