Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

De Peiling: Geen stuntprijzen meer voor alcohol. Goed idee of slecht plan?

16 juni 2021, 11.31 uur · Aangepast 16 juni 2021, 12.56 uur · Door Redactie

Twee halen, één betalen? Dat zit er straks niet meer in voor alcohol. Met ingang van 1 juli mogen slijterijen en supermarkten niet meer dan 25 procent korting geven bij de verkoop van drank. Vanaf dat moment wordt de Drank en Horecawet (DHW) vervangen door de nieuwe Alcoholwet, waar dat in staat, meldt nu.nl. De horeca wordt hiervan uitgezonderd en mag nog wel een 'happy hour' houden. 

BSR Agency / Niels Wenstedt

Over twee weken vervangt de Alcoholwet de Drank en Horecawet. Niet alleen het verbod op hoge kortingen staat erin, ook worden de regels op de online verkoop van bier, wijn en sterke drank strenger, en het doorgeven van drank aan minderjarigen wordt strafbaar gesteld.

Twee halen, een betalen

Nu mag er nog 50 procent korting worden gegeven op een fles wijn of kratje bier. "Twee halen, een betalen kan vanaf 1 juli niet meer", zegt directeur Peter de Wolf van STIVA, waarin de Nederlandse producenten en importeurs van bier, wijn en gedistilleerde dranken vertegenwoordigd zijn. De wet is voornamelijk bedoeld om het alcoholgebruik en -misbruik bij jongeren tegen te gaan. 

De Wolf zegt er alles aan te doen om ervoor te zorgen dat jongeren onder de achttien jaar niet drinken en boven de achttien jaar alleen met mate. Het aantal overmatige en zware drinkers ligt volgens de STIVA op het laagste niveau ooit. Die trend willen ze graag laten doorzetten en daar zullen ze dan ook alles aan doen. 

Happy Hour

De horeca wordt uitgezonderd van de regels voor het stunten met prijzen. Dus een 'happy hour' mag nog gehouden worden waarbij er maximaal kortingen van 60 procent worden gegeven. De regels gelden nadrukkelijke voor 'gebruik elders dan ter plaatse'. De acties mogen wel door gemeenten aan banden gelegd worden. KHN zegt de nieuwe Alcoholwet belangrijk te vinden voor de horecaondernemer en is blij dat de lokale bevoegdheid van happy hours bij de gemeenten blijft. De brancheorganisatie vind het goed dat het doorgeven van alcohol aan minderjarigen strafbaar wordt. 

Boetes

Ook supermarktkoepel CBL noemt dat een belangrijk punt uit de nieuwe wet en zegt dat de supermarkten goed voorbereid zijn op de nieuwe regels. De nieuwe regels zullen worden gehandhaafd door de NVWA.

Bij een overtreding worden boetes opgelegd, waarbij de hoogte kan varieren van 1.360 euro tot 5.440 euro", laat een woordvoerder weten. De hoogte hangt af van grootte het bedrijf en of er al eerder eenzelfde fout is gemaakt. "Naast het opleggen van een bestuurlijke boete kan de NVWA ook een last onder dwangsom opleggen om een stuntaanbieding te doen stoppen."

Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 16:00 en 17:00 uur tijdens Spitstijd.
Bel of Whatsapp 088-8505152 als je mee wilt praten. Online reageren doe je op de Facebookpagina van NH Nieuws. Geen Facebook maar wel een mening? Mail dan naar [email protected].