Ga naar Content

Het weer is niet alleen maar mooi: smog gooit roet in het eten

Nu is het een aangename 29 graden met een strakblauwe lucht, maar daar komt eind van de middag wat verandering in. Er is namelijk kans op smog in Noord-Holland, waarschuwt het RIVM. Daar kunnen mensen met ademhalingsproblemen last van hebben, weet weerman Jan Visser. 

Rustig aandoen vanmiddag, er is namelijk kans op smog - Foto: NH Nieuws

"Deze morgen is het weer wel prima", observeert Visser. "Het wordt 29 tot 30 graden vanmiddag. Dat is op zich geen rare temperatuur in Nederland. We willen tegenwoordig graag dat het warm is, maar zodra het dan warm is roept iedereen ach en wee", bromt hij.

"Later op de dag worden de condities slechter", voorspelt de weerman. "Vooral aan het einde van de middag ziet het er slechter uit vandaag. Er zit dan veel smerige stof in de lucht, waardoor je last kan hebben van ademhalingsmoeilijkheden en hoofdpijn. Dat is vooral voor mensen met ademhalingsproblemen heel vervelend, zij kunnen beter binnen blijven vanmiddag."

Zomersmog

Die 'slechte condities' komen door smog, legt Visser uit. "Dat spreek je uit als smok", onderstreept hij. "Dat ontstaat door een combinatie van weinig wind en hoge temperaturen." Dat onderschrijft Joost Wesseling, onderzoeker Luchtkwaliteit bij het RIVM. "Deze vorm van smog is zomersmog", legt hij uit op NH Radio

Het RIVM waarschuwt voor zomersmog - NH Nieuws

"Dat ontstaat door een combinatie van een aantal dingen: het gaat om vervuilende stoffen, die vaak vanuit Zuidoost-Europa onze kant op komen. We hebben dus  wind vanuit het zuidoosten nodig om die vervuiling naar ons toe te brengen. Ook is er heel veel zon nodig, want onder invloed van heel veel zonlicht en hitte kunnen die stoffen worden omgezet in ozon. Daar gaat het om, want dat irriteert de luchtwegen."

"Je kan smog niet vastgrijpen"

Jan Visser, weerman

Dat die vorm van smog in Nederland voorkomt, is volgens Wesseling niet vaak het geval. "Het gebeurt maar een paar keer per jaar, anders zou je altijd bij hitte dit soort smog hebben." Smog beperkt zich overigens niet tot de zomer, ook in de winter kan het voorkomen. "Dan kan er sprake zijn van fijnstofsmog, wanneer de fijnstofconcentraties zo hoog zijn dat we spreken van smog. Dat gebeurt soms weleens op Oudjaarsdag; als er veel vuurwerk wordt afgestoken en het wat mistig is."

Bruine band bij de horizon

Als je geen last hebt van ademhalingsproblemen, is de kans klein dat je wat van die smog gaat merken. "Je ziet het namelijk niet", zegt weerman Visser. "De meeste mensen hebben het ook niet echt in de gaten. Je kan smog niet vastgrijpen. Bij een onweersbui zie je wolken en buien. Dit is er gewoon, het is een geruisloos proces." Het enige dat de smog weggeeft, is een laag bij de horizon. "De lucht ziet er daar dan wat donkerig uit." Dat beaamt Wesseling. "Je ziet inderdaad een bruine band bij de horizon." 

Heb je wel last van ademhalingsproblemen, doe dan vooral rustig aan. "Je kan hier namelijk benauwd van worden. Doe rustig aan in de namiddag en verricht geen grote inspanning." Of mensen met corona, of die corona hebben gehad, extra last hebben van de smog kan Wesseling niet zeggen. 

De verwachting is dat de smog ook morgen nog aanhoudt. "Later volgen er onweersbuien en dan wordt de lucht een stuk schoner", legt weerman Visser uit.

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.