Ga naar Content

Voorbereidingen grote sportevenementen in volle gang: "We hebben hoop"

Organisatoren van grote sportevenementen in Haarlem, zoals de Zorgspecialist Grachtenloop en Swim to Fight Cancer, gaan ervan uit dat ze aan het einde van de zomer los kunnen gaan. Nu het kabinet steeds meer versoepelingen doorvoert, zijn de voorbereidingen in volle gang. Dat blijkt uit een rondgang van Haarlem105 en NH Nieuws.

Foto: Bart Barnas

Dat de Teva Halve van Haarlem en de Zorgspecialist Grachtenloop door kunnen gaan, staat volgens de organisator vast. “De exacte vorm weten we niet maar dat er iets georganiseerd kan worden, dat staat vast”, zegt Juliska Kraaij van het Haarlemse Stichting Sportsupport Kennemerland, organisator van beide loopevenementen.

De Teva Halve van Haarlem wordt volgens Kraaij verspreid over twee dagen. "Waarvan er een dag gewandeld wordt. Hoe de run eruit gaat zien is nog afhankelijk van de maatregelen tegen die tijd." De Zorgspecialist Grachtenloop zou eigenlijk in juni zijn, maar is doorgeschoven naar oktober. "Daar maken we dit jaar gewoon een gezellige wintereditie van. Hopelijk met publiek, want zonder publiek valt het wedstrijdgevoel weg."

"Zonder publiek verliest het zijn charme"

Juliska kraaij

Een run zonder publiek organiseren is volgens Kraaij lastig, omdat het evenement dan op een afgesloten terrein moet worden gehouden. "Bovendien verlies je de charme van het evenement als het buiten de stad plaatsvindt."

De KLM Urban Trail Haarlem is minder afhankelijk van publiek. "Het is een echt participatie-evenement", zegt Vincent Heijningen van Golazo Sport. "Als deelnemers zondagochtend vroeg de stad verkennen op hun hardloopschoenen is het nog rustig." De organisator is in afwachting van de gemeente en de komende versoepelingen. "Dit evenement is pas begin november dus we hebben veel hoop", zegt Heijningen.

'Dat het doorgaat staat vast'

Zwemevenement Swim to Fight Cancer gaat dit jaar door. Volgens Nicole de Haan mikt de organisatie op een kleinere versie dan normaal. "We weten niet welke maatregelen op dat moment gelden. Daarom zijn we nog voorzichtig in de planning, maar dat het doorgaat staat vast. Het wordt een evenement zonder publiek."

De gemeente denkt mee over de mogelijkheden en aanpassingen van de evenementen. "Met de laatste versoepelingen is er gelukkig weer veel mogelijk", zegt woordvoerder Stijn Tellingen. "We hebben intensief contact met organisatoren over hoe we evenementen mogelijk kunnen maken na de vierde stap in het openingsplan van het kabinet. Zodra het kan zal de gemeente vergunningen geven binnen de maatregelen die dan gelden rondom corona en veiligheid."

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke nieuwsredactie

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]

Lees ook