Amsterdam

NL
V

Kritiek op toerismecampagne: "Wie naar Amsterdam komt, wil naar hoeren koekeloeren"

15 juni 2021, 21.00 uur · Aangepast 16 juni 2021, 13.35 uur · Door Stefan Bunschoten

De campagne die de gemeente Amsterdam deze week is begonnen om toeristen uit te nodigen naar de stad te komen is niet onomstreden. Zo zijn bewoners van de binnenstad kritisch, omdat ze vrezen dat het leidt tot te grote drukte. 

Met onder meer korte video's moeten bezoekers gewezen worden op "het totale aanbod van de stad". Olav Ulrich, binnenstadbewoner en voorzitter van de stichting d'Oude Binnenstad, zegt dat het positief is dat er wordt geprobeerd om goed en waardevol toerisme aan te trekken. Maar hij plaatst wel een kanttekening. 

"Het probleem daarmee is, dat altijd als mensen naar Amsterdam komen, voor welke reden dan ook, ze altijd op de Wallen willen rondbanjeren om naar de hoeren te koekeloeren en de coffeeshops te bezoeken", stelt Ulrich. "Dus iedereen die extra naar Amsterdam komt, is er ook een extra op de Wallen." Ook zegt hij dat bewoners vrezen dat de maatregelen om drukte en overlast te voorkomen niet voldoende zijn.

Quote

"We hebben twee uur in de auto gezeten om musea te bezoeken en coffeeshops te testen"

toerist uit frankrijk

Op vrijdag- en zaterdagavonden zou het inmiddels al behoorlijk druk zijn op de Wallen. Doordeweeks is het rustiger, maar er lopen wel toeristen uit binnen- en buitenland. "We hebben twee uur in de auto gezeten om musea te bezoeken en coffeeshops te testen", vertelt een Franse toerist. Drie jongens uit Friesland waren ook voor de coffeeshops gekomen. "We komen hier even een jonko roken."

Het wegblijven van de toeristen heeft tijdens de coronacrisis veel geld gekost. De gemeente liep alleen al 120 miljoen aan toeristenbelasting mis. Veel ondernemers vinden het nog steeds te rustig in de stad: het bedrijfsleven investeerde daarom ook nog eens tienduizenden euro's in de campagne. "Het is echt nodig. Anders redden we het gewoon niet", vertelt een werknemer van een restaurant in de buurt van de Nieuwmarkt.

Wethouder Victor Everhardt (Economische Zaken) benadrukt dat er geen hek om de stad kan en dat het aantal toeristen hoe dan ook de komende maanden stijgt. Hij hoopt dat de toeristen beter verspreid worden over de stad. "Maak die rondvaart in de haven, ga plastic vissen in het IJ, dat willen we echt laten zien", stelt hij. 

Hij wijst erop dat de gemeente daarnaast ook de overlast op de Wallen wil verminderen. Vorige week werden maatregelen aangekondigd. "Die toeristen weren we ook echt, daar communiceren we over. Maar we gaan dat ook handhaven", stelt Everhardt.

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]