Ga naar Content

Tuinierende buurvrouw veroorzaakt per ongeluk brand: Nico uit Muiden is alles kwijt

Een ongelukje van een tuinierende buurvrouw heeft ervoor gezorgd dat de 35-jarige Nico en zijn gezin uit Muiden alles kwijt zijn. Zijn huis aan de Prinses Marijkestraat stond zaterdag plots in lichterlaaie doordat een vonkje van de onkruidbrander van de buurvrouw brand veroorzaakte en plots de schutting in lichterlaaie stond. Het vuur sloeg daarna over en er bleek weinig meer te redden. "Alles is afgeschreven", zegt Nico. 

Foto: NH Nieuws / Mark Arents

Zelf is Nico zaterdag aan het werk als zijn buurvrouw paniekerig belt met de mededeling dat de schutting in de brand staat. "Ze vroeg of er iemand thuis was, maar gelukkig was niemand binnen." Het nieuws dat de schutting in de brand staat neemt hij dan nog luchtig op. "Ik dacht dat redden ze wel met een paar emmers water."

Als hijzelf na een kwartier terugbelt om de situatie te checken, begrijpt hij dat het goed mis is. "Door een stevige wind was de brand overgevlogen naar mijn huis en de brandweer was inmiddels met man en macht aan het blussen", vertelt de Muider.

De brand richt in korte tijd enorme schade aan. "Er stonden fietsen in de tuin die helemaal gesmolten zijn. Binnen zijn alle bezittingen kapot." 

"De spullen zijn allemaal vervangbaar, daar gaat het niet om. De emotionele schade is misschien niet zichtbaar, maar wel enorm groot"

nico (35) is zijn huis kwijt na een brand

De onkruidbrander van de buurvrouw

De brand is waarschijnlijk ontstaan door een vonk vanuit de onkruidbrander van de buurvrouw. "Aan beide kanten van de schutting hadden we een rieten mat, die heeft waarschijnlijk vlam gevat."

De klap is enorm voor Nico en zijn drie kinderen. "De spullen zijn allemaal vervangbaar, daar gaat het niet om. De emotionele schade is misschien niet zichtbaar, maar wel enorm groot." 

Foto: NH Nieuws / Mark Arents

De woning is vrij snel na het blussen van de brand onbewoonbaar verklaard. Dat zorgt ervoor dat de Muiders op straat staan: een nieuw of tijdelijk onderkomen heeft het gezin nog niet.  "Ik mag nu overnachten in een hotel en mijn kids slapen bij hun moeder, maar een oplossing voor de langere termijn is er nog niet", vertelt Nico. Hij is blij met alle hulp, waaronder die van de woningcorporatie Ymere. "Ze doen echt hun best om alles zo snel mogelijk op te lossen."

Half jaar ergens anders

Toch zal hij naar eigen zeggen zeker zes maanden ergens anders moeten wonen, voor zijn eigen woning weer bewoonbaar is. "Het liefst blijven we in Muiden tijdens de renovatie van de woning", legt Nico uit. "Mijn kinderen zitten namelijk op de P.C. Hooftschool hier om de hoek. Daarnaast merk ik dat de emotionele schade enorm is bij mij en de kinderen, als we hier in de buurt verblijven kunnen we het denk ik ook sneller een plekje geven."

De Muider plaatste afgelopen weekend een oproep op Facebook met de hoop dat stadsgenoten hem kunnen helpen aan een tijdelijke oplossing. Hoewel de oproep massaal gedeeld wordt, leverde dat niet meteen iets op. 

Vandaag kwam woningcorporatie Ymere toch met het verlossende woord: het gezinnetje krijgt vanaf een volgende week een tijdelijke woning in hun eigen stad. "Een enorme opluchting", weet Nico.

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]