Ga naar Content

Na rampjaar komt bloemenhandel weer tot bloei en verbreekt exportrecord

De bloemenhandel breekt dit jaar een record. In het eerste kwartaal van 2021 steeg de exportwaarde van bloemen en planten met 26 procent, zo meldt de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijproducten (VGB). "De prijzen zijn nog nooit zo hoog geweest", aldus Lisanne Borst van Dekker Chrysanten in Hensbroek. Ook bij bollentelers is er sprake van een goed herstel na het "rampjaar" 2020, zo vertelt Jaap Bond, voorzitter van de vereniging voor bloembollentelers. 

Lisanne Borst van Dekker Chrysanten in Hensbroek. - Foto: NH Nieuws

De exportwaarde van Nederlandse bloemen en planten steeg in het eerste kwartaal van dit jaar naar bijna twee miljard euro. Dat is een gigantisch record, volgens Matthijs Mesken, directeur van de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijproducten (VGB). "We moeten het natuurlijk eigenlijk niet vergelijken met 2020, maar als we het vergelijken met 2019, dan kom je alsnog uit op een plus van zestien procent."

Volgens Mesken is de exportwaarde niet eerder zo hoog geweest. Dat beeld wordt ook geschetst door Lisanne Borst van Dekker Chrystanten in Hensbroek. Het bedrijf ontwikkelt chrysanten in de vorm van snijbloemen, waarvan het overgrote deel naar het buitenland gaat. Borst vertelt dat telers vorig jaar voorzichtig werden en minder bloemen produceerden, terwijl de vraag juist bleef.

'Prijzen zijn niet normaal'

"Omdat er minder aanbod was, ging de prijs omhoog", vertelt Borst. Waar de prijzen normaal rond de vijftien cent liggen, was dat tot recent nog dertig cent. "Vervolgens ging iedereen planten en kwam er weer een dipje. Maar vanaf januari is het niet normaal. Iedereen zei dat het door Valentijnsdag kwam, maar daarna ging het gewoon door. We zitten nu pas op een punt dat de prijs begint te zakken, maar alsnog is het goed voor de tijd van het jaar."

Jaap Bond en Lisanne Borst over de bloementeelt. - NH Nieuws

Bij de bollentelers is ook sprake van een goed herstel, laat Jaap Bond van de Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB) weten. "De telers zijn allemaal los, zoals dat heet", vertelt Bond. "De voorraad is verkocht tegen goede prijzen. Dat kunnen ze na dat rampenjaar goed gebruiken." Dat geldt zowel voor tulpen als lelies en andere bolbloemen.

De bloementelers belandden vorig jaar in een zwart scenario, omdat er door corona nauwelijks geëxporteerd kon worden. "Er is toen enorm veel schade geweest, veel bedrijven maakten gebruik van de NOW-regeling en het steunfonds", vertelt Bond. "Al is dit ook een sector die gewend is om te werken met pieken en dalen. Vorig jaar was er alleen geen dal, maar een crash."

Lees verder onder de foto.

Dekker Chrysanten opent deze week de kas voor klanten over de hele wereld (zie video). - Foto: NH Nieuws

Bond zegt dat het herstel grotendeels te danken is aan de consument. "Wat we ook zagen, is dat de grenzen binnen Europa open bleven. De bloemenwinkels mochten open blijven en dat heeft allemaal bij elkaar ontzettend geholpen voor deze sector."

Die mening deelt Matthijs Mesken van de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijproducten (VGB). Volgens Mesken werd 2020 afgesloten met een omzetverlies van "slechts" vier procent. "In de min afsluiten is natuurlijk niet leuk, maar als we dit cijfer vergelijken met de horeca en de reisbranche..."

Record zorgt niet direct voor grote winsten

Dat de exportwaarde van bloemen en planten nu hoog is, betekent niet direct dat telers ook grotere winsten hebben behaald, laat Mesken weten. Zo zijn onder meer de luchtvrachtkosten hoog. "De marges zijn nog steeds flinterdun, omdat er duur ingekocht wordt."

Volgens Lisanne Borst van Dekker Chrysanten steeg de vraag naar bloemen met zo'n 130 tot 170 procent. Naar verwachting zakt dat animo voorlopig nog niet. "Soms gaan er twee vrachtwagens vol bloemen naar Engeland voor één evenement. Dat had je afgelopen jaar niet, maar straks krijg je natuurlijk wel weer die evenementen erbij. Dus ik denk dat de vraag nog steeds niet terug zakt naar die honderd procent."

Lees ook