Ga naar Content

Fietsenchaos in de binnenstad, maar grote stalling blijft leeg

Er is een wildgroei aan geparkeerde fietsen in de binnenstad van Haarlem. Vooral op zaterdagmiddag is de fietsenchaos goed zichtbaar. De gemeente doet er alles aan om genoeg fietsenparkeerplekken te creëren, maar dat lijkt niet echt te helpen. Iemand die zich deze fietsproblematiek aantrekt, is raadslid Moussa Aynan: "Kijk, deze stalling is vrijwel helemaal leeg. Er zijn hier wel honderden plekken."

Foto:

Onder andere in de overdekte fietsenstalling in de Smedestraat (1.700 plekken) en die op de Botermarkt (538 plekken) kunnen mensen hun fiets kwijt. Ondanks dat je buiten bijna struikelt over de geparkeerde tweewielers, is er binnen nog voldoende ruimte om je fiets te parkeren. Een van die mensen is Loes: "Ik zet altijd mijn elektrische fiets in de stalling. Dat vind ik veilig. Maar mensen die hun fiets buiten laten staan, vinden het misschien makkelijk dat die dan dichtbij staat."

En inderdaad, buiten parkeert Rob zijn tweewieler in een web van fietsen. "Normaal zet ik de mijne wel in de stalling, maar nu moet ik even gauw iets halen. Ik vind wel dat als mensen langer parkeren ze hun fiets dan zeker in de stalling moeten zetten."

Tekst gaat verder onder de video.

Fietsenstalling staan leeg, buiten struikelen mensen over de fietsen - NH Nieuws

Raadslid Moussa Aynan van Jouw Haarlem probeerde vorige week via een vlog aandacht te vragen voor de problematiek. In die vlog kreeg hij toen een flinke zet van een voorbijrijdende fietser: "Ik vraag al de hele tijd aandacht voor de fietsenchaos in de binnenstad. Dus daar was ik over aan het vloggen toen een mevrouw voorbij kwam fietsen die me een behoorlijke slag gaf. Ik vond dat echt bizar dat je zoiets doet."

Een stalling die minder bekend is, en vrijwel helemaal leeg staat, is die in de Jacobijnestraat. Deze ondergrondse fietsenparkeerplek is speciaal op zaterdag extra open, maar daar maakt vrijwel niemand gebruikt van. Aynan: "Deze stalling is leeg", klinkt zijn stem echoënd in de donkere ruimte. "Honderden plekken zijn het. Moet je eens kijken wat een ruimte, en dat terwijl het buiten een chaos is."

Foto:

Gemeente zet volop in nieuwe parkeerplekken 

De gemeente zegt genoeg te doen tegen de fietsoverlast: "Om in de fietsparkeervraag te voldoen en meer ruimte te bieden in het centrum wordt de komende jaren volop ingezet op uitbreiding van de fietsparkeerplekken. Dit gebeurt door toevoeging van grootschalige inpandige voorzieningen, instelling van fietsparkeerverboden, en de inzet van stewards."

Zo komt er onder andere een extra fietsenstalling bij de Raaks, zijn er onderhandelingen om onder het oude V&D gebouw fietsenstallingen te realiseren en wordt er op het Houtplein gestart met de realisatie van een fietsenstalling voor 500 plekken.

Toch, als het aan Aynan ligt, is er al genoeg plek en moeten de mensen eerst maar eens bewust worden van de plekken die er al zijn: "Ik denk dat we moeten beginnen met het neerzetten van fiets-stewards die de mensen vriendelijk kunnen attenderen op bijvoorbeeld deze locatie in de Jacobijnestraat. Ik pleit daar al jaren voor. Mijn idee is al eens weggestemd, maar ik blijf het gewoon proberen."

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke nieuwsredactie